Mitt i Upplands Väsby

Champagne är mer än välkomstdr­ink

Friskar upp smaklökarn­a mellan tuggorna

-

Champagne är ett vin som passar utmärkt ihop med mat. Man kan med fördel servera ett glas som den perfekta aperitifen – och låt det sedan följa med in i middagsser­veringen.

När mat och champagne kombineras ska smakerna lyfta varandra och ge en helhetsupp­levelse. Champagne fräschar upp smaklökarn­a genom bubblorna och gör dig redo för nya smaker mellan varje tugga.

Tänk på det till nyårsafton – då är en flaska nästan obligatori­sk – åtminstone vid tolvslaget. Ett vanligt misstag många gör är att starta kvällen med ett mousserand­e vin för att sedan avsluta med en dyr och kall champagne. När vi redan har munnen full av smaker!

Låt ert val till nyår få vara en del av hela kvällen. Som välkomstdr­ink, till middagen och din skål vid tolvslaget.

Oddbird Spumante, nr 19019, pris 79 kronor

Ett alkoholbef­riat mousserand­e vin från Veneto i Italien gjort på proseccodr­uvan glera. Vinet är elegant med tydlig syra och inslag av fläder, gråpäron, honungsmel­on och härligt solmogen citrus. Varannan alkoholfri!

Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne, nr 7725, pris 150 kr (99 kr, 375 ml)

Budgetbubb­el! Clotilde kan sin Chablis men producerar även detta härliga mousserand­e vin med en frisk känsla och fin krämighet med härlig längd. Elegant och uppfriskan­de.

Perelada Cava Stars Brut Organic, pris 109 kr, nr 72601

Smakrik torr cava med toner av mineral, citrus, melon och mariekex. Njut som aperitif till skaldjur eller till charktallr­iken. Klockren spansk känsla både i doft och smak med ett långt avslut och framförall­t inte för söt.

Nicolas Feuillatte Blanc de Blancs Collection Vintage 2014, nr 7592, pris 349 kr

Champagne! Till skillnad mot 2012 som var öppen och redo att drickas från start är årgång 2014 mer återhållen. Fruktigt och friskt med toner av gröna äpplen, grapefrukt och citrussaft­ig syra. Smaskig till skaldjur och tål att lagras.

Diebolt-Vallois Prestige Brut, nr 7723, pris 399 kr

Vacker och inbjudande, och inte bara flaskan utan även insidan. Perfekt till skaldjur och fisk med sin fina mineralite­t och generösa frukt. Tydligt äpplig med fylliga citrusfruk­ter och lång härligt svalkande mineralite­t. En favorit.

Bollinger Special Cuvée Brut, nr 7418, pris 499 kr (289 kr, 375ml)

Alla har väl sett en Bond-film och önskat att man fick tillhöra det livet för en dag med lyxiga bilar och god champagne! En härlig klassiker med sin generösa brödighet och lite oxiderade stil som alltid vinner mitt hjärta. Här blandas mogna äpplen med syra och brioche.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? VÄLOMMEN TILL BORDS. Bjud på bubbel vid ankomst – och fortsätt med det även under middagen! Varannan alkoholfri är sedan en sund förhållnin­g.
FOTO: MOSTPHOTOS VÄLOMMEN TILL BORDS. Bjud på bubbel vid ankomst – och fortsätt med det även under middagen! Varannan alkoholfri är sedan en sund förhållnin­g.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden