Mitt i Upplands Väsby

Atilla Yoldas lär unga om nya mansroller: ”Skojbråk är inte okej.”

TA ANSVAR. ”Därför är skojbråk inte okej”, menar Atilla Yoldas

- Text: Anna Rönngren

Tuff, stark, inte visa känslor och redo att bruka våld. Så ser mansnormen ut, menar journalist­en Atilla Yoldas. Nu vill han få unga att göra upp med de skadliga idealen. ”Det är dags att alla börjar se sitt eget ansvar”, säger han.

Manlighet och machokultu­r. Det var temat när Atilla Yoldas, journalist och författare, föreläste på ungdomsmot­tagningen i Skärholmen i början av december.

– Vi vet att många män mår dåligt och män är överrepres­enterade bland dem som tar självmord. Vi vet också att män står för merparten av våld både mot män och kvinnor. Och det är inget medfött, utan samhället sviker unga killar genom att inte bryta det våldsmönst­ret, säger Mantha Kasagianni, kurator på ungdomsmot­tagningen som ordnade föreläsnin­gen.

Just prat om manlighets­normer efterfråga­s också av många av besökarna.

Atilla Yoldas intresse för frågorna väcktes tidigt.

– Människor omkring mig far väldigt illa av den här normen så jag vill göra något åt det. Vi måste göra ett tydligt motstånd för att förändra, säger han.

”Påtaglig machokultu­r”

Under sin uppväxt såg han hur killar ”skojbråkad­e” genom att knuffa in varandra i skåp. Fast det var inte på skoj, för ingen slutade när någon sa stopp eller blev skadad. Hur killar slet tjejer i håret och det bortförkla­rades med att ” han gillar ju dig” eller att ” killar är så dåliga på att prata om känslor”. Och hur killar pratade nedsättand­e om tjejer och homosexuel­la utan att någon sa ifrån.

– Den här typen av milda slagsmål ursäktas ofta med att det ligger i killars natur, så var det för mig när jag växte upp. Det var en väldigt påtaglig machokultu­r i grundskola­n där man såg lärare som ignorerade våld bland eleverna, säger Atilla Yoldas.

Men det är normer som genomsyrar hela samhället, menar han. Så hur ska man då ändra på det?

– Skaffa sig informatio­n och se sitt eget ansvar. Vilka skämt man skrattar med i eller vilka kommentare­r man låter passera utan att agera eller säga ifrån. Det är viktigt att markera när andra inte beter sig okej.

Och att våga prata med andra män om hur man är i relationer, om killar får gråta och varför man väljer att exempelvis kalla någon för bög och vad det står för, säger Atilla.

Tips: Så kan du göra skillnad

Rannsaka dig själv. Ser hur du aktivt eller passivt bidrar genom att exempelvis inte våga säga ifrån. Börja ta ansvar.

Håll andra killar och män ansvariga för sitt agerade. Markera om någon går över gränsen.

Ta upp samtal med andra killar om hur ni tycker en man ska vara i en relation. Om att gråta, hur man behandlar och pratar om tjejer och varför man säger saker som ”jävla bög”.

Den här typen av milda slagsmål ursäktas ofta med att det ligger i killars natur.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? TÄNKA OM. Atilla Yoldas vill bryta negativa mansnormer: ”Vi måste göra tydligt motstånd”
FOTO: PRIVAT TÄNKA OM. Atilla Yoldas vill bryta negativa mansnormer: ”Vi måste göra tydligt motstånd”
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden