Mitt i Upplands Väsby

”Det finns många som vill hjälpa till”

- Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@mitti.se

UPPLANDS VÄSBY

Många känner sig ensamma och isolerade under pandemin. Men många vill också hjälpa till. Nu vill kyrkan sprida att det finns ljus och omsorg i mörkret.

– Många ringer oss i kyrkan för att de mår dåligt på grund av isolering och ensamhet, säger Lisa Hofverberg, diakon i Hammarby församling i Upplands Väsby.

Hon vittnar om att det inte bara är äldre som hör av sig.

– Det kan vara den ensamståen­de mamman med fyra barn som saknar vuxenkonta­kt eller ungdomen som inte klarar distansstu­dier.

Många hör av sig

– Samtidigt som denna nöd finns får vi diakoner se många som vill finnas till för andra, som hör av sig och vill ge av sin tid eller ge kläder och julklappar till behövande.

Hon tar som exempel någon som vill vara en telefonvän, någon som vill hjälpa till med svenskaläx­an, ungdomar som vill hjälpa till att handla. Någon annan har gjort skillnad genom att hjälpa äldre att lära sig använda dator och digitala mötesplats­er.

– Vi i kyrkan försöker bidra till att sammanföra de som är i nöd med människor som vill stötta. Vi har många stödsamtal, promenadgr­upper och digitala mötesplats­er som ungdomsgru­pper och språkkafé online.

”Kan förgylla någons dag” Hon betonar att alla kan göra något.

– Var och en av oss kan också göra skillnad genom att hjälpa grannen handla eller köra hem matkassar eller ringa någon. Kom ihåg att ett hej och leende kan förgylla någons dag!

 ??  ?? Lisa Hofverberg.
Lisa Hofverberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden