Mitt i Upplands Väsby

De kör hem böckerna från bibblan

- Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@mitti.se 0707-87 20 78

LITTERATUR.

UPPLANDS VÄSBY Bokpåsar som körs hem från biblioteke­t, promenader eller ett telefonsam­tal. Vänner i Väsby gör vad de kan för att lindra ensamheten i jul.

Volontärfö­reningen Vänner i Väsby har fått tänka om helt i pandemitid­er. Både träffpunkt­en Rubinen och vävstugan är stängda, dit många äldre annars brukar komma för sällskap och hantverk.

– Vi hade hoppats kunna öppna Rubinen i december, men det var tyvärr omöjligt. Många av våra volontärer är ju själva 70-plussare, säger föreningen­s ordförande Lena Kanström.

Ringer i stället

De volontärer som brukar gå hem till ensamma ringer dem i stället eller erbjuder promenader. Och när biblioteke­ts egen hemleveran­s av böcker upphörde i november tog Vänner i Väsby och pensionärs­föreningar­na över. – Man kan höra av sig biblioteke­t så plockar till de ihop de böcker man vill ha. Ett tiotal av våra volontärer kör sedan hem dem. Vår första körning gick bland annat till Solbergsvä­gen och Kavallerig­atan, säger hon.

Tankar och idéer

Ett 30-tal äldre personer har tidigare deltagit i fokusgrupp­er, där många idéer och tankar för att lindra ensamheten kom fram.

– Det är allt från föredrag, sittgympa och särskilda pratbänkar med flaggor där det alltid finns någon att prata med och kanske dricka en kopp kaffe, säger Lena Kanström. Vad kan en vanlig Väsbybo göra för att lindra ensamheten i jul?

– Ring till dem som du normalt inte pratar med, skicka ett julbrev eller mejla.

 ?? FOTO: TOMAS BOIJ ?? Utkörning av böcker hjälper dem som inte kan eller vill komma till biblioteke­t.
FOTO: TOMAS BOIJ Utkörning av böcker hjälper dem som inte kan eller vill komma till biblioteke­t.
 ??  ?? Lena Kanström.
Lena Kanström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden