Mitt i Upplands Väsby

Är detta Stockholms fulaste julgran? Drömmen om en fin gran lever

- Michael Toll

Amanda Ranebo kan mycket väl ha Stockholms fulaste julgran i sitt hem.

– Julgranar är ett stort livstrauma för mig. Jag har gråtit många tårar genom åren, säger hon om den mångåriga julterrorn.

Vi har nått botten, den överträffa­r allt.

Amanda Ranebo, 31, har i hela sitt liv önskat sig en vacker ”Disneygran” på jularna. Men hennes önskan har aldrig besannats.

– När jag var liten försökte mina föräldrar göra mig nöjda, men de lyckades aldrig. Till slut kände de att de lika gärna kunde sluta anstränga sig och började då att plocka hem den fulaste granen de hittade istället, säger Amanda som kan dra sig till minnes mängder av fula träd som släpats in i huset.

Förra året låg granen ner, för stammen var helt böjd. Ett annat år hade den bara grenar på ena sidan. Ett år såg de ut som ett bonsaiträd.

– Julgranar är ett stort livstrauma för mig. Jag har gråtit många tårar genom åren. Min låtsaspapp­a har försökt pränta in att ”alla granar är lika värda – den här fula granen hade aldrig kunnat drömma om att bli en julgran”.

Trots att hon är rejält fulgranslu­ttrad fick årets upplaga av julträd henne att tappa andan. Den slog alla tidigare bottenreko­rd.

– Det kan omöjligt bli värre. Så som den här ser ut är jag säker på att vi nått botten, den överträffa­r allt.

Kan inte ta sig till soffan

Granens utseende gör att Amanda och hennes familj inte kan få in några klappar under trädet, och de måste gå i sidled för att komma till soffan eftersom de få grenarna är så spretiga.

Kommer ni klä ”granen”?

– Nej, jag hängde upp några kulor, men insåg att det inte blev bättre.

Trots alla fula

SOM ETT MONSTER.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Amandas julgran är Stockholms, kanske Sveriges, fulaste.
FOTO: PRIVAT Amandas julgran är Stockholms, kanske Sveriges, fulaste.
 ??  ?? granar genom åren, lever fortfarand­e Amandas dröm om en riktigt vacker gran. ”Ja, jag hoppas at någon ser den här och känner, wow, vilken häftig gran! Då får de gärna ta den. Men de måste i så fall komma hit med en riktigt fin Disneygran”, säger Amanda Ranebo.
granar genom åren, lever fortfarand­e Amandas dröm om en riktigt vacker gran. ”Ja, jag hoppas at någon ser den här och känner, wow, vilken häftig gran! Då får de gärna ta den. Men de måste i så fall komma hit med en riktigt fin Disneygran”, säger Amanda Ranebo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden