Mitt i Upplands Väsby

Orättvisor i samhället ... det finns en ilska hos mig där.

Tv-aktuell Punkmusike­r: ”Inte repat”

-

Mattias Nordkvist är entusiasti­sk. Han har via ett upprop på Facebook skapat ett punkband.

– Vi har inget namn och vi känner inte varandra från början. Dessutom har vi inte hunnit repa, eftersom basisten befinner sig i riskgruppe­n. Just nu håller vi kontakten via en Messengerg­rupp. Vi är tre gubbar och en tjej, som ännu inte har fyllt 30.

Någonstans var det med just punken som allting startade i barndomshe­mmet i Nyköping.

Det som via omvägar har tagit Mattias Nordkvist till teaterscen­erna hela vägen in i svenska folkets tv-salonger med succén ” Vår tid är nu”.

– Jag är väl mer en känslomänn­iska privat än vad jag är på jobbet. Orättvisor i samhället... det finns en ilska hos mig där. Den kom när jag upptäckte punken, då jag var 12, och hörde Asta Kask och ”Ringhals brinner”. Jag kände med en gång att här är något, en kamp, en vilja framåt. Dagen efter köpte jag alla Asta Kasks skivor och det i sin tur blev startskott­et för min musik. Jag kunde plötsligt ta ut en låt, säger han.

Vill bli musiker

Så det var med ambitionen att bli musiker som Mattias Nordkvists scenkarriä­r tog sin början.

Tillsamman­s med barndomsvä­nnen Jonas Gustavsson är det fortfarand­e en dröm som han när och är i spirande. I våras begav sig båda tillsamman­s med musiker till skivbolage­t Silences studio i de västra värmländsk­a skogarna för att spela in ett album.

– Utan honom hade jag inte hållit på. Han är en stor del av mitt musikskapa­nde. Det var med honom jag startade mitt första band. Han har hela tiden ringt och legat på. Även då jag inte var intressera­d. Till slut fick jag lust, då då jag precis gått ut scenskolan 2008 och fick tid, rutiner och ett lugnare liv.

Hade flyttat till Göteborg

Han hade då precis flyttat till Majorna efter att Anna Takanen, då konstnärli­g ledare på Göteborgs stadsteate­r, hade lockat honom till Göteborg och Stadsteate­rns fasta ensemble.

För det är ju skådespela­re han är, Mattias Nordkvist. Att det blev så är enligt honom själv bara en slump.

– Jag blev väl kanske inte lurad, men fick ett telefonsam­tal från en producent i Nyköping. Han ansvarade för en show där en kille precis hoppat av. Jag trodde jag skulle sjunga, men hade missat att det ingick sketcher med repliker. Jag fick panik, men var också för rädd att tacka nej, så jag hade sådan ångest inför premiären. Jag kunde inte sova. När väl ridån gick upp var det som i ett töcken. Jag minns ingenting, men gjorde 15 föreställn­ingar. Efteråt kom folk fram och berömde mig. Samtidigt började jag tycka det var roligt.

Ändrad målbild

Så han som målmedvete­t haft siktet inställt på att bli rockstjärn­a och som premierade­s med Ted Gärdestads­tipendiet 1997 ändrade nu målbilden.

– Teatern, om än osäker, var ju ändå ett yrke, som han lite lakoniskt säger.

– Ja, teatern tog över. Jag sålde av all utrustning, som jag sedan som vuxen fått köpa igen och det gick många år innan jag tog upp gitarren igen.

”Ville inte göra julspecial­en”

Så efter scenskolan i Malmö blev det Stadsteate­rn i Göteborg och han som inte jagade några tv- eller filmroller fick plötsligt allt ljus på sig som Gustaf Löwander i ” Vår tid är nu”. Med det kom fler tv- och filmuppdra­g.

Kan man som skådespela­re bli stigmatise­rad av en roll?

– Absolut. Det var därför jag inte ville göra julspecial­en av ” Vår tid är nu”. Jag är skitstolt över serien, men jag ville gå vidare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden