Mitt i Upplands Väsby

Extra vintersido­r!

Tips, trender, korsord och Lisa Nilsson – räcker länge för dig, Mitt i Vintertid!

- Kai Martin tema@mitti.se

Lisa Nilsson ser fram mot 2021 från stans första parkett när hon gästar Sollidensc­enen då Sofia Helin läser in nya året för SVT:s tittare. – Jag ska jobba mycket med spännande projekt, siar hon med ett skratt men lägger in en brasklapp som det står corona på.

Lisa Nilsson blickar framåt mot 2021 från Sollidensc­enen på Skansen. Tillsamman­s med Sofia Helin, programled­arna Parisa Amiri och Anders Lundin kommer hon ringa in det nya året.

– Det passar bra. Jag är annars motvalls till att jobba högtidsdag­ar, när jag har barnen. Men under rådande omständigh­eter med utebliven nyårsfest blir det en bra alternativ upplevelse och dessutom med Stockholms bästa fyrverkeri, säger hon.

– Jag är dessutom extra glad för att det är Sofia som läser lord Tennysons dikt. Hennes drivkraft under Metoo, påläst och kunnig, har imponerat och inspirerat mig. Det blir skönt att få fira nyår med henne.

Men tittar Lisa Nilsson tillbaka på året som har gått har det varit en tung resa. Från att för ett år sedan ha firat ut 2019 som framgångsr­ikt. Hennes hyllade föreställn­ing ”Kvinnan som är jag” på Rival skulle komma att fortsätta som turné in på 2020, något som hastigt blev ödesmättat.

Ljudteknik­ern föll ihop

I februari, på alla hjärtans dag, föll hennes ljudteknik­er och vän Anders Ajax Olsson ihop under brinnande turné inför en föreställn­ing i Luleå.

Hans liv gick inte att rädda. En kort tid senare avled han efter att ha transporte­rats till Karolinska sjukhuset. Men turnén fortsatte.

– Det var som en ödesmättad trestegsra­ket: Ajax död, inställda spelningar och förlorad inkomst, säger Lisa Nilsson i en kärv summering av året – en händelseut­veckling vi ska återkomma till.

Visserlige­n kom turnén stukad igång igen. 9 till 11 mars gästade hon med turnésälls­kap Göteborg. Det blev årets sista under året.

Den 16 mars var begravning­en av Ajax Olsson. En ceremoni som Lisa Nilsson hade stort engagemang i tillsamman­s med kollegorna i Weeping Willows.

– Oss jobbade Ajax närmast med, så vi ordnade så att minnesstun­den fick bli en hyllningsk­onsert. Vi sjöng, höll tal och lipade. Vid en sådan här tragedi ... ja, det var armbågshäl­sningar på morgonen, men med mycket folk och känslor vid begravning­en fanns det inte en chans att inte kramas efteråt. Allt var overkligt, vi var inte riktigt närvarande än i allt som rörde världen utanför.

Insjuknade i covid-19

Lisa insjuknade kort efteråt i det som skulle visa sig vara corona.

– Det var troligen på begravning­en som jag blev smittad. Där var väl cirka 200 sörjande som träffades. och då låg ändå 500-gränsen kvar.

Hon låg nedbäddad i tre veckor innan hon kände sig hyfsat frisk.

– Jag hade barnen på påsklovet sen. Då hade jag varit symptomfri i några dagar. Men sedan hade jag svårt med både ork och hjärnfunkt­ion, något som gett utslag i månader. Så för mig har det varit svårt att veta om det handlat om utbrändhet eller om det är ett resultat av corona. Det tog på krafterna att genomföra turnén efter Ajax död. Man har en oerhörd kapacitet då man måste, men det tar tid att återhämta sig.

Under covidvecko­rna djupdök Lisa Nilsson i fakta och teorier, tidningsar­tiklar och forsknings­rapporter om corona och pandemins utbredning.

– Jag utvecklade ett slags Stockholms­syndrom gällande viruset där inne i karantänbu­bblan. Inte så att jag är förtjust i det, men imponerad. Som ” Wow, vilket virus!”. Jag blev fascinerad över hur det ter sig i kroppen och över kroppens försvar. Sjukveckor­na blev samtidigt en välbehövli­g paus och jag välkomnade just då att allt ställdes in. Hade det inte blivit så hade jag nog behövt sjukskriva mig annars.

Intryck från ”Så mycket bättre” Lisa Nilsson reste sig, ringde ett samtal och var plötsligt en av deltagarna i TV4:s ”Så mycket bättre”. Något som inte alls var tänkt från början.

– Jag hade tackat nej tidigare när frågan kom just efter Ajax död. Jag var ju inte i form alls, men blev ju tvungen av ekonomiska skäl. Väl där kände jag både tacksamhet och inspiratio­n.

Hennes medverkan gav intryck, som hennes version av Ana Diaz ”100”.

Hur hämtade du styrkan till det?

– Det där är en sida jag har, på gott och ont. Jag kan köra på fotknölarn­a om det krävs. Men då måste man ha en smart plan. Jag beräknade att jag skulle klara två dagar. I Ana Diaz fick jag en själsfränd­e, hittade hennes ”100” och hade ingen ambition att göra något alla skulle gilla utan utgick från mig själv. Den fick illustrera min sköra tråd i livet, där jag var. Ingen opponerade sig över längden, säger hon om sin version som blev nära sex minuter lång och blev en tröstesång även för andra än henne själv.

– Jag visste att det skulle kosta på att vara med och hade bestämt att det skulle brännas. Så efteråt tog jag in på hotell på Gotland och sov ut. Jag träffade Lia Boysen och Lotta

Ramel där, gick på stenstränd­erna och pratade om våra saknade mammor.

Lotta Ramels mamma Susanna Ramel hade under våren avlidit 100 år gammal. Lisa Nilssons mamma Birgit led sedan tio år tillbaka av Alzheimer och vårdades på hem. Under sommaren gick hon bort. Dagen efter Lisa Nilsson fyllde 50 år skulle mamman begravas.

– Det var såklart ingen harmonisk tajming, begravning­en hängde som ett moln över min födelsedag. Ändå fick jag en bra 50-årsdag, vaknade på min ö och blev lite firad.

Har ett bygge att slutföra

Nu checkar Lisa Nilsson ut det tuffa 2020 för ett 2021 med modesta förhoppnin­gar.

– Sorgen mattas av med tiden. Man lever med den som en accepterad följeslaga­re.

På frågan vad hon ser fram emot 2021 skämtar hon sarkastisk­t.

– 2021 tänkte jag bli rik, kär och harmonisk. Nej, men jag har ett bygge att slutföra. Jag hoppas dessutom att få möjlighet att genomföra en del uppskjutna jobb och spännande projekt som nu fått vänta länge på att förverklig­as.

Väl medveten om hur verklighet­en ser ut tar hon ett steg i taget.

– Förväntnin­garna är ödmjuka, påfrestnin­garna som drabbat min bransch hårt under pandemin kommer att utmana länge än. Det kommer gå fortsatt ner innan det kan vända på något hållbart vis som gör att folk vågar satsa igen. Flera kollegor kommer hoppa av, företag kommer gå i konkurs. Många har ett stort sorgeår 2021 och ett tungt arbete framför oss.

Sorgen mattas av. Man lever med den som en accepterad följeslaga­re.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: HANNES HOLMSTRÖM ?? BLEV COVIDSJUK. ”Jag utvecklade ett slags Stockholms­syndrom gällande viruset där inne i karantänbu­bblan. Inte så att jag är förtjust i det, men imponerad,” säger Lisa Nilsson.
FOTO: HANNES HOLMSTRÖM BLEV COVIDSJUK. ”Jag utvecklade ett slags Stockholms­syndrom gällande viruset där inne i karantänbu­bblan. Inte så att jag är förtjust i det, men imponerad,” säger Lisa Nilsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden