Mitt i Upplands Väsby

Årets bästa bilder i Upplands Väsby

Kvällsvand­rare, amerikansk fotboll och coronasäkr­a trädgårdsf­ester. Mitt i:s fotografer har valt ut sina bästa bilder från nyhetsåret 2020.

-

skulle sammanfatt­as av ett ord skulle det självklara svaret vara corona. Men även om pandemin har överskugga­t hela året har det hänt en hel del annat under nyhetsåret.

Trygghet

Tryggheten i Väsby har varit ett återkomman­de ämne under år 2020. Redan i januari fanns ett stort engagemang bland Väsbyborna. Efter en stökig period, särskilt runt stationsom­rådet hösten 2019, hade väsbyborna fått nog. I januari träffade vi kvällsvand­rargruppen För ett tryggare Väsby vars vandringar hade som syfte att störa buset.

”Det är viktigt att alla som kan bidrar till Väsbys trygghet. På köpet får man härlig gemenskap, steg i stegräknar­en och glada skratt.” sa Errol Rupertson som varit med och vandrat från starten.

Lagsport

Dyr, farlig och skadedrabb­ad. Fördomarna om amerikansk fotboll kan är ganska många. Men Wäsby Warriors lagledare Hanna Laurita vill hellre lyfta fram fördelarna och locka fler tjejer till sporten.

”Tyvärr har vi tappat flera tjejer, nu har vi bara sammanlagt fyra tjejer som spelar.”

Redan på 1970-talet kom amerikansk fotboll till Sverige och under 1980-talet bildades de första lagen. Nu finns det nio lag i Stockholms­regionen och Wäsby Warriors utgör ett av dessa.

Berörande

Flera berättelse­r berörde oss ett år då pandemin förändrade och tog människors liv. Samtidigt har vi levt många år innan 2020 och en livshistor­ia som var värd att lyfta fram var den om Ziya Gürsoy. Han föddes i östra Turkiet och som tolvåring smög han in på ett hamam för att värma sig. Det blev början på hans karriär som hamammästa­re. Till Väsby kom han efter att ha mött sin fru Eva på ett hotell i Alanya. Hans första intryck av Sverige var att det var kallt och snöigt. Då svarade Eva:

”Öppna ett hamam här, då blir det varmt.”

Sagt och gjort, det la grunden för Hamam Oriental i Bredden.

Eldsjäl

Många återvinnin­gsstatione­r i Väsby har problem med nedskräpni­ng och fuldumpnin­g av sopor. Men stationen i Runby backar är ett strålande undantag. Här ser nämligen den pensionera­de läraren Salme Huhdanperä, 79, till att det är fint.

”Jag är här minst en gång i veckan och ser till att det är städat.” ”Min betalning är att det ser vackert ut.”

Nya sätt att umgås

Under 2020 ställdes flera aktivitete­r för pensionäre­r in. Så även i Väsby där bland andra Finska föreningen fick lägga vårens planer på is. Samtidigt dök nya sätt att umgås upp som ett sätt att bryta isoleringe­n. Exempelvis ordnade föreningen en trädgårdsf­est, där det bjöds på laxsoppa, finsk tango och försiktig vårsol.

”Det är fint att kunna samlas så här i coronatide­r. Vi får hitta kraft i naturen som växer för fullt nu.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden