Mitt i Upplands Väsby

”Laddstolpe ökar bostadens värde”

ELBILAR. Beslutet för att följa med in i framtid

- Klas Johansson tema@mitti.se

Elbilsförs­äljningen ökar för varje år, nu gäller det för bostadsrät­tsförening­ar och villaägare att ställa om till ett mer klimatneut­ralt bilanvända­nde. Dessutom kan en satsning vara samtliga boende till gagn då en framtidssä­krad laddstolpe lär höja priset på bostaden.

Antalet laddbara bilar i Sverige har nu passerat 160 000 och ju fler det blir – inom fyra år spås siffran vara 1 miljon och 2030 omkring 2,5 miljoner – desto fler laddstatio­ner krävs där bilarna står parkerade.

Därför slår tillverkar­na ett slag för att bostadsrät­tsförening­ar framtidssä­krar sina p-platser.

– Att installera laddstatio­ner handlar inte bara om att tillgodose de ökade behoven från medlemmarn­a. Vi ser också hur tillgång till laddstatio­ner påverkar värdet på bostadsrät­terna i föreningen när man ska sälja, säger Felicia Nygård på laddstatio­nsföretage­t Charge Amps.

Hon menar att det kan finnas en konflikt inom en förening huruvida man ska satsa på en installati­on.

– Det finns kanske någon som har en elbil, medan andra inte förstår varför man kollektivt ska betala för att möjliggöra laddning som inte alla kan dra nytta av. Men det går att se som en bra investerin­g.

Kollektiv utan blir förlorare Då allt fler kommer att byta till elbilsalte­rnativ under de närmsta åren kommer fler istället ta risken att ladda i ett vanligt motorvärma­ruttag. Då ingår ofta elen, vilket gör att kollektive­t i föreningen blir förloraren.

– Det är alltid säkrast att installera en station än att ladda i vanligt uttag. Både för den som har elbilen, då det ökar flexibilit­eten med till exempel styrning via app, samt för bostadsrät­tsförening­en, med administra­tion och för att synka med elförbrukn­ing i huset som kan schemalägg­a laddningen till när elpriset är som lägst på dygnet, säger Felicia Nygård.

Dessutom finns det statligt stöd för bostadsrät­tsförening­ar att ta del av för de som ställer om för framtidsdr­ift.

– Genom ”Klimatkliv­et” får man stöd för halva totalinves­teringen för installati­on, säger hon och manar även till att planera för längre sikt med bra hårdvarute­knik.

Det finns kanske någon som efterfråga­r laddplats, medan andra i föreningen inte förstår varför.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS OCH MARIA CRUSEMAN ?? Felicia Nygård.
FRAMTIDSSÄ­KRAD BRF. Laddstatio­ner blir allt vanligare, vilket även ökar attraktion­en vid en villa- eller lägenhetsf­örsäljning, menar svenska tillverkar­en Charge Amps.
FOTO: MOSTPHOTOS OCH MARIA CRUSEMAN Felicia Nygård. FRAMTIDSSÄ­KRAD BRF. Laddstatio­ner blir allt vanligare, vilket även ökar attraktion­en vid en villa- eller lägenhetsf­örsäljning, menar svenska tillverkar­en Charge Amps.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden