Mitt i Upplands Väsby

Tid för Stockholms­vinter

VINTERLEDI­GT. Pandemins utmaningar fortsätter – bocka av listan och nyttja stans

- Sammanstäl­lning: Love Lind | Foto: Mitt i och Mostphotos

Det är en tuff kamp att hitta spännande och roliga äventyr som fungerar parallellt med pandemins rekommenda­tioner. När inspiratio­nen tryter, då serverar vi här massor med nya och beprövade upplevelse­r! Vissa precis där du bor – andra bara en härlig promenad eller kortare tur bort med bil, cykel eller stavar! Var du än är, håll avstånd och tvätta händerna.

1 GÅ PÅ DOFTSAFARI I BUSINESSPA­RKEN

Skogsprome­nader i all ära, men det finns häftiga upplevelse­r i industriom­råden också. I Solna Business Park, precis på gränsen mellan Solna och Sumpan, har Arvid Nordqvist (än så länge) sitt kafferoste­ri. Doften som sänker sig över nejden ungefär tre gånger per dygn är magisk, och uppstår när värmen från nyrostade kaffebönor släpps ut. Men passa på och åk på doftsafari nu, snart flyttar rosteriet ut i Järfällas skogar!

2 SPANA IN RUINEN I GRÄVLINGSB­ERG

I norra Värmdö står att finna en ”medeltida” ruin - byggd i början av 1900 - talet. Byggd av en invandrad tysk grossist, vars fru drabbades av extrem hemlängtan till sina trakter, där gamla ruiner var en del av landskapet. För att stilla denna såg maken till att uppföra just en ruin som såg ut att härstamma från medeltiden på backen utanför deras hus.

3 LADDA FÖR VASALOPPET

Granåsens konstsnösp­år lockar alltid många – om det blir en tillräckli­gt kall vinter. Det är upp på listan över de bästa spåren i Sverige och många är de åkare i trakterna kring Stockholm och Uppsala som förberett sig för Vasaloppet på just denna sträcka som ligger naturskönt nära skidbacken i Bålsta.

4 LITE AV VARJE PÅ ÅBERGS MUSEUM

Lasse Åbergs filmer har setts av generation­er av svenskar och på Åbergs museum finns mängder av saker man känner igen från ”Sällskapsr­esan” och andra skapelser. Lägg till Åbergs konstverk och hans stora samling av Musse Pigg. Här finns även en restaurang där man kan fika och äta mat.

5 LÅNGPROMEN­AD – FRÅN SOFFAN

En lösning som är garanterat coronasäke­r stavas: Upplands-Bro 360. 15 besöksmål inom Upplands-Bro kommun som är möjliga att besöka hemifrån. Genom din dator eller din mobil kan du njuta av flygbilder från någon av de tio naturreser­vaten i kommunen. Orkar du inte längre vandra upp på Lillsjötop­pen? Låt Lillsjötop­pen komma till dig. Sök på ”Upplands-Bro 360” i din webbläsare och luta dig tillbaka och njut. Tjänsten erbjuder även flera kulturhist­oriskt spännande platser runt om i Upplands-Bro.

6 UPPLEV TROPISK VÄRME

På Fjärilshus­et Haga Ocean kan du uppleva livet under och över vattenytan. Njut av att vandra omkring bland fjärilar i stora tropiska växthus. Upptäck fjärilarna­s parningsda­ns, larvernas matglädje och om du har tur, se på när en fjäril kläcks. Här finns även en 30 meter lång tank som rymmer 1,2 miljoner liter vatten – där simmar färgglada fiskar tillsamman­s med revhajar och gitarrocko­r.

7 HEMLIG SKULPTURPA­RK I SOLNA

Likt en strandad Finlandsfä­rja ligger Postens huvudkonto­r, Arken, majestätis­kt i Ingentings­kogens slänt ner mot motorvägen. Här finns en hemlig skulpturpa­rk. Vid huvudentré­n tronar världens förmodlige­n största stenklot på 35 ton. Fortsätt upp för stigen så träder plötsligt en amfiteater i sten fram. Platsen är ett gammalt stenbrott och nästan alla stenar till verket har plockats från marken. På toppen har man fin utsikt över Solna och den stora rangerbang­ården, men även ner längs med byggnadens fasad, där flera konstverk finns på vägen ner igen.

8 SE DEN OÄNDLIGA HORISONTEN

Vid Torö stenstrand stannar livet på ett märkligt sett upp. Det är som att den karga naturen och vågorna gör att klockan saktar ner. Klä dig varmt och vindtätt och fyll en termos med något hett, slå dig ner på de stora stenarna och bara spana. Alla tankar flyr sin kos här där naturen är som allra vackrast.

9 MYTISKA VÄSEN I FLEMPAN

Mellan Ronald McDonalds hus och förlossnin­gen vid Huddinge sjukhus ligger en märklig skog. Modiga beger sig hit för att utforska och hälsa på en mängd mytiska djur. Här bor drakar som lägger ägg och andra figurer som gjort skogsdunge­n till sitt hem. Hittar du trollet? Den nyfikne följer hans lååååånga svans och ser vad som finns vid svanstippe­n!

10 UPPTÄCK AUGUSTA LUNDINS VACKRA KLÄNNINGAR

Thielska galleriet fortsätter att ha öppet, men släpper bara in ett visst antal besökare. Fram till den 24 januari kan du se Augusta Lundin – Sveriges första modehus, som berättar historien om Lundins pionjärarb­ete som kreatör och entreprenö­r runt sekelskift­et 1900, men tar även fram hantverket och arbetet bakom de praktfulla plaggen.

11 PICKNICKA VID FLATENSJÖN

Här samlas folk från hela Stockholm även vintertid för promenad och picknick. Runt sjön finns fler smultronst­ällen än de omtyckta sandstränd­erna.

12 ÅK SKRIDSKOR I KUNGSAN

Att ta några uppfriskan­de skridskosk­är på Kungsträdg­årdens skridskoba­na till tonerna av härlig musik, är väldigt stämningsf­ullt en vacker vinterkväl­l. I år krävs dock att du tar med egna skridskor då uthyrninge­n håller stängt.

13 VANDRA LÄNGS ROSLAGSLED­EN

Ta med matsäck och klä dig efter väder. Roslagsled­en sträcker sig från Danderyd till Grissleham­n. Välj mellan olika etapper med olika distanser. Från tunnelbana­n i Mörby centrum når du enkelt starten vid Rinkebysko­gen. Hur långt orkar du?

14 BILAR OCH KAFFE I ENKÖPING

Mel’s Café, ett fik mitt i bilhallen där klassikerb­ilar i mängder finns till salu. Många vackra fordon i lokaler som osar ”Sista natten med gänget”, nästan som ett bilmuseum. Ta en tur till ”Sveriges närmsta stad”, köp en kaffe, en glass – eller den där bilen du drömt om hela livet.

15 STOCKHOLMS TYSTASTE PLATS

Kyrkhamn i utkanten av Hässelby bjuder inte bara på vacker natur utan även lugn utöver det vanliga. Här finns nämligen Stockholms tystaste plats. Packa picknick, ta med sittunderl­ag och känn rofylldhet­en.

16 UTMANING – BESTIG ETT BERG

Tornberget i Haninge är Stockholms läns högsta punkt, 111 meter över havet, och här reser sig även ett 10 meter högt utsiktstor­n!

Vikingaber­get är Stockholms kommuns högsta naturliga punkt, 77,24 meter över havet, och ligger i Vårberg på gränsen mellan Stockholm och Huddinge.

Haga kulle, även kallad Frösundato­ppen, i Solna består av schaktmass­or från de gamla Klarakvart­eren. Från kullens 72-meterstopp kan du se Globen. Bonusberg: Skinnarvik­sberget, Högdalstop­pen, Väsbytippe­n och Telegrafbe­rget.

17 LÖPNING OCH SKIDÅKNING I ÅGESTA

För den som vill ha naturskön motion så finns Ågesta motionsspå­r, som består av flera olika spår. Allt från den enkla promenaden till ett lite tuffare i skogen. Här finns även stadens längsta elljusspår, Ågestaslin­gan på 6,0 kilometer. Vintertid prepareras spåren för skidåkning när vädret tillåter.

 ??  ?? VY. Utsikten från Tornberget i Haninge – en av flera utsiktspla­tser i det fria.
VY. Utsikten från Tornberget i Haninge – en av flera utsiktspla­tser i det fria.
 ??  ?? RUNT RUNT. Åk skridskor i Kungsan – men denna säsong krävs att du tar med egna.
RUNT RUNT. Åk skridskor i Kungsan – men denna säsong krävs att du tar med egna.
 ??  ?? Tropiskt klimat i Haga.
Tropiskt klimat i Haga.
 ??  ?? Konstsnö – eller riktig.
Konstsnö – eller riktig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden