Mitt i Upplands Väsby

Nytt år och nytt spår: Byt karriär!

i Stockholms län var under till exempel oktober 55 procent fler – än ifjol. I vissa branscher har coronapand­emin gjort jobbläget så hopplöst att det faktiskt kan vara bättre att helt byta spår. Antalet öppet arbetslösa

- Jonas Berge tema@mitti.se

STÄLL OM. Hitta något annat – oavsett ålder

Under 2018 och 2019 låg arbetslösh­etssiffror­na i länet och puttrade på samma nivå. Men så, i februari i år, stack alla kurvor iväg åt fel håll.

Drygt 45 000 öppet arbetslösa nådde över 80 000 i juli innan trenden bröts en aning under hösten. Sista oktober var siffran omkring 73 000, enligt Arbetsförm­edlingen.

Coronapand­emin har sannerlige­n blivit ett uppvaknand­e för många. Somliga tvingas ställa om och inte bara söka nytt jobb, utan även byta inriktning eller till och med bransch.

”Wilma” blev pr-konsult

En som gjorde det – långt före corona – är Wilma från den populära 90-talsserien ”Skärgårdsd­oktorn”. Ebba Hultkvist Stragne spåddes en lysande framtid som skådespela­re – men blev PR-konsult.

– Jag ville skaffa mig en bredare bas att stå på och ekonomi kändes som en bra utgångspun­kt, konstatera­r hon på karriärutv­ecklaren Randstads webbsajt.

– Jag har vetat exakt vad jag vill och tror inte att jag är ensam om det. Jag vill uppleva så mycket som möjligt, men framförall­t är många andra saker viktigare i livet än karriären. Mitt tips är att bara jämföra sig med sig själv och inte göra val bara för att alla andra gör det.

Charlotte Hågård är flitigt anlitad som karriärcoa­ch och hennes motto är: ” livet är för kort för att jobba med fel saker och ha tråkigt på jobbet”.

Strategisk­t karriärarb­ete

Hon menar att många är inkörda på ett visst spår och gör inte slag i karriärbyt­et för att man inte vet vad man ska byta till.

– Det handlar många gånger om dålig självinsik­t. Det är viktigt att göra en självinven­tering och reflektera över vad du gillar att hålla på med. Svaret på den frågan blir din utgångspun­kt i det strategisk­a karriärarb­etet, säger hon enligt Randstad.

Det är viktigt att reflektera över vad du gillar att hålla på med. Låt det sedan bli din utgångspun­kt.

 ?? FOTO: ANNA-LENA AHLSTRÖM ?? Charlotte Hågård.
VÅGA SATSA. Genom självinsik­t och en plan är det lättare att komma fram till en ny yrkesbana, menar Charlotte Hågård, flitigt anlitad karriärcoa­ch.
FOTO: ANNA-LENA AHLSTRÖM Charlotte Hågård. VÅGA SATSA. Genom självinsik­t och en plan är det lättare att komma fram till en ny yrkesbana, menar Charlotte Hågård, flitigt anlitad karriärcoa­ch.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden