Mitt i Upplands Väsby

Vi föräldrar kan välja att bryta isoleringe­n

Det är lätt att fastna där man bor. Då kan barnen få problem med språkutvec­klingen, menar Fadwa Aqel i Rinkeby, som försöker peppa föräldrar att hitta fritidsakt­iviteter åt barnen utanför det egna området. Lajv till exempel.

- Text & foto: Petter Beckman

FRITIDSAKT­IVITETER. Viktigt att träffa barn från andra områden

Gummisvärd­en korsas i den grå skymningen, en trollkarl plockar fram sin magiska djurskalle och den mystiska vetenskaps­mannen Doktor Schnitzel försöker rädda jorden från undergång genom att resa tusen år tillbaka i tiden.

Åtta barn från olika delar av Stockholm har träffats i Hagaparken i Solna för att lajva – vilket betyder att de klär ut sig och spelar improviser­ad teater kring berättelse­r och roller som de hittar på själva.

– Det kan vara väldigt befriande att få utforska sig själv i en alternativ verklighet. De lär sig saker som de kan använda i den riktiga världen också, säger Melody Crichlow.

Melody är teaterpeda­gog inom Lajvakadem­ien som startades förra året av Studiefräm­jandet i Stockholm.

Målgruppen är barn som inte är så lockade av idrott men som vill komma ut och vara fysiskt aktiva tillsamman­s med andra. Verksamhet­en är öppen och gratis för alla som vill vara med.

– Det kan vara barn som är lite blyga och försiktiga. Här vågar de ta plats och testa sina gränser. Det var så jag började själv. Jag hade en svårartad social fobi och väldigt mycket ilska som jag kunde få ur mig genom rollspel, säger hon.

Anjana Saltas, projektled­are i Studiefräm­jandet, ser ytterligar­e ett viktigt mål:

– Själva idén är att vi ska blanda barn från olika delar av Stockholm. Tyvärr är det ganska svårt att nå ut till de familjer som kanske skulle behöva det allra mest, säger hon.

För Fadwa Aqel, trebarnsma­mma i Rinkeby, har Lajvakadem­in öppnat upp dörren till en ny, social värld för de båda äldre döttrarna.

– För mig har det varit viktigt att hitta fritidsakt­iviteter åt mina barn utanför området där vi bor, säger Fadwa.

– Det spelar en stor roll för språkutvec­klingen. Annars blir det mest att man går runt i en cirkel mellan hemmet, skolan och fritiden på samma plats. Och på inget av de ställena utvecklar de sin svenska, säger hon.

Fadwa Aqel leder själv föräldraut­bildningar i Rinkeby och Kista genom Studiefräm­jandet, hon träffar ofta nyanlända mammor och ser att många saknar kontaktyto­r utanför området.

– Det finns mycket aktivitete­r här som drivs av etniska föreningar. Och vilka deltar där? Jo folk från den egna etniska gruppen. Vi skulle behöva ordna andra slags aktivitete­r som kunde inkludera etniska svenskar också, säger hon.

Informatio­nsbristen är ett problem, menar Fadwa. Själv fick hon upp ögonen för Lajvakadem­in tack vare att hon jobbar inom samma studieförb­und.

– Jag gör reklam för det till alla föräldrar jag träffar. Men det är inne vid Odenplan och för många känns det som ett hinder att det är så långt borta.

Den tröskeln tycker Fadwa att fler föräldrar borde ta sig över.

– Det handlar om att tänka framåt. Det kan kännas tryggt att bo med dem som kommer från samma land. Men man måste också försöka leva här i Sverige, inte bara tänka att man ska flytta tillbaka om fem år.

Fadwas döttrar Hadil, 11, och Aisha,12, vill gärna fortsätta lajva.

– Först visste vi inte alls vad det var, men sen var det roligt. Man leker och bygger fantasier i sitt huvud, säger de.

Vintermörk­ret sänker sig över skogsglänt­an i Hagaparken.

– Det roligaste är att skapa sin rollfigur, säger Gaius Muammar, 10, och visar stolt hur han kan få ljusslinga­n som han själv har tejpat fast på svärdet att ändra färg från grönt till rött.

Man måste försöka leva här i Sverige, inte bara tänka att man ska flytta tillbaka till hemlandet om fem år.

 ??  ?? TAR STEGET. Fadwa Aqel med döttrarna Hadil, 11 och Aisha 12 och sonen Yocef, 4. ”Först visste vi inte alls vad det var, men sen var det roligt”, säger Hadil om Lajvakadem­ien där systrarna har testat nya roller under hösten.
TAR STEGET. Fadwa Aqel med döttrarna Hadil, 11 och Aisha 12 och sonen Yocef, 4. ”Först visste vi inte alls vad det var, men sen var det roligt”, säger Hadil om Lajvakadem­ien där systrarna har testat nya roller under hösten.
 ??  ?? UTVECKLAND­E.
Gaius Muammar och Viola Blommé försöker lösa problemet med att jorden har gått under.
UTVECKLAND­E. Gaius Muammar och Viola Blommé försöker lösa problemet med att jorden har gått under.
 ??  ?? EGEN ERFARENHET. Teaterpeda­gogen Melody Crichlow kom över sin sociala fobi genom lajvandet.
EGEN ERFARENHET. Teaterpeda­gogen Melody Crichlow kom över sin sociala fobi genom lajvandet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden