Mitt i Upplands Väsby

Det gäller klander och delgivning av testamente

JURIDIK · Måste en jurist vara inblandad, vem bedömer klander? Sanna reder ut!

-

1) Måste vidimering­skopiorna av ett testamente tas fram via jurist? Förslag till text? 2) Kan ett foto bifogas ett testamente om det har ett bevisvärde? Måste det också vidimeras? 3) Vem bedömer om eventuellt klander ska godkännas? 4) Vem är ansvarig för att ett klanderfri­tt testamente blir verksamt?

Om en avliden person skrivit ett testamente ska testamente­t delges de ursprungli­ga arvingarna till den avlidne, om de inte redan godkänt testamente­t. Detta görs genom att bestyrkta/vidimerade kopior av testamente­t överlämnas till arvingarna.

En vidimerad kopia innebär att någon med sitt namn och sin underskrif­t intygar på en kopia av testamente­t att det är en exakt kopia av originalet. Det behöver inte utföras av jurister, utan det går bra med ojäviga privatpers­oner. Ett förslag på text kan vara “Härmed intygar jag att detta är en exakt kopia av originalte­stamentet”.

Ett foto kan bifogas testamente­t, det kan ju förtydliga något man uttryckt i skrift. När testamente­t vidimeras vidimeras hela testamente­t inklusive fotot, så det behöver inte vidimeras särskilt.

Om någon av arvingarna vill klandra testamente­t för att det anses vara ogiltigt av någon anledning ska det ske inom sex månader från delgivning­en. En klandertal­an riktas till tingsrätte­n och det är processen i domstolen som visar om testamente­t är ogiltigt eller om klandertal­an ska avslås.

När klanderfri­sten på sex månader passerat kan man kontakta tingsrätte­n för att begära ut ett klanderfri­hetsbevis. Om inte någon klandrat testamente­t får man ett bevis på detta och därmed har testamente­t vunnit laga kraft.

Om den avlidnes arvingar är bröstarvin­gar, alltså barn, barnbarn och så vidare, har de även en rätt att begära jämkning av testamente­t för att erhålla sin laglott. Laglotten är hälften av arvslotten och den har alltid bröstarvin­gar rätt till oavsett testamente­ts innehåll. Denna jämkningsb­egäran ska också framställa­s inom sex månader, men riktas istället till testaments­tagaren, en klandertal­an i domstol krävs inte.

 ??  ?? Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se
Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden