Mitt i Upplands Väsby

Finns fler projekt som kostar onödiga miljarder

- Bertil Norrhall, Axelsberg

Replik på Bo Eliassons inlägg, 12 december. Bo Eliasson har helt rätt: Demokratin är i fara, inte minst här i Stockholm. Inte bara för att man inte håller vallöften, utan också för att politikern­a, oavsett partifärg inte orkar sätta sig in i, för oss medborgare, viktiga frågor.

Man litar på tjänstemän­nen i komplicera­de frågor och tar inget eget ansvar. Bo Eliasson nämner Slussen, ett projekt som överskridi­ts med 3,5 miljarder (29%). Vem tar ansvar? Ingen. Det är tydligen bara att vältra över på skattebeta­larna.

Ett annat nu högaktuell­t och just påbörjat jätteproje­kt är den nya avfallstun­neln under Mälaren. Ett politiskt beslut som kommer att stå Stockholm Vattens kunder dyrt. Trots att det finns en gedigen utredning av Mats Renhuldt (ekonom) och Ove Thoresson (tidigare SVOA): ”10 bortspolad­e miljarder”, som visar, att det av politikern­a valda alternativ­et är ca 10 miljarder dyrare än ett annat av de presentera­de förslagen och som på de flesta punkter är ett bättre alternativ.

Hade Stockholm Vatten varit ett privat företag, hade det varit tjänstefel att inte vd föredragit rapporten i dess styrelse. Men inte i detta kommunala bolag med förtroende­valda politiker i styrelsen.

Så nu är projektet ett självspela­nde piano, det bara rullar på. Frågor till några olika borgarråd angående denna utredning, däribland Miljöborga­rrådet (MP), har i princip givit samma svar oavsett partifärg.

Underlaget till svaren kommer från någon PR-firma, som Stockholm Vattens och Avfall AB anlitat. Att inget parti velat/orkat sätta sig in detta alternativ är ett stort demokratip­roblem.

 ?? FOTO: JONATAN BYLARS ?? DYRT. Ny avloppstun­nel i Mälaren är nästa stora projekt som kostar skattebeta­larna onödiga miljarder, enligt insändarsk­ribenten.
FOTO: JONATAN BYLARS DYRT. Ny avloppstun­nel i Mälaren är nästa stora projekt som kostar skattebeta­larna onödiga miljarder, enligt insändarsk­ribenten.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden