Mitt i Upplands Väsby

Man misstänkt för våldtäkt mot barn.

- Charlotte Arwedsson

En man i 60-årsåldern har häktats på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt mot barn. Brotten ska ha begåtts vid fyra tillfällen 2007 och 2008.

Enligt häktningsf­ramställan gäller åtalet fyra fall av våldtäkt mot barn, varav ett i mannens bostad i Upplands Väsby. De tre andra gärningarn­a ska ha ägt rum olika adresser.

– Jag kan inte gå in på några detaljer på grund av förundersö­kningssekr­etess. Men mannen och målsägande­n, som var under 15 år då, var inte obekanta för varandra, säger kammaråkla­gare Josefina Yalo.

Långt tidsspann

Det är enligt henne inte ovanligt vid den här typen av brott att det kan bli ett långt tidsspann mellan misstänkt gärning och anmälan.

– Just när det gäller sexuella övergrepp mot barn är det många gånger först när barnet har blivit vuxet som förmågan och kraften finns att anmäla, säger hon.

Att utreda ett misstänkt brott efter så lång tid medför vissa utmaningar. – Det kan bli svårt med dna och tidsaspekt­en kan göra att spår försvinner.

2005 kom en ny lagstiftni­ng som säger att preskripti­onstiden för sexualbrot­t, som är tio år, börjar gälla först när barnet har fyllt 18 år.

– Det är just för att barnet inte ska tappa sin rätt att få sitt fall prövat. Man ska inte tro att det inte är någon idé att anmäla för att det har gått lång tid. Det är viktigt att de här ärendena prövas, säger Josefina Yalo.

Mannen sitter häktad till den 14 januari, då åtal ska vara väckt. Han nekar till brott.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? HÄKTAD. En Väsbybo i 60-årsåldern är häktad misstänkt för våldtäkt mot barn. Brotten ska ha ägt rum vid fyra tillfällen år 2007 och 2008.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN HÄKTAD. En Väsbybo i 60-årsåldern är häktad misstänkt för våldtäkt mot barn. Brotten ska ha ägt rum vid fyra tillfällen år 2007 och 2008.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden