Mitt i Upplands Väsby

Kritik mot p-avgift vid Vilundapar­ken

Belutet om p-avgift vid Vilundapar­ken för att få bort fulparkeri­ng har fått kritik. Bland annat menar Väsby Hockey att avgiften drabbar ungdomsidr­otten och A-laget hårt.

- Charlotte Arwedsson charlotte.arwedson@mitti.se

Från årsskiftet kostar det att parkera i Vilundapar­ken. Men beslutet att införa p-avgift har väckt starka protester – inte minst från Väsby Hockey.

Fram till årsskiftet har det varit gratis att parkera vid Vilundapar­ken, men nu har teknik- och fastighets­utskott fattat beslut om att införa pavgift.

Syftet är att öka tillgängli­gheten till lediga platser.

– Huvudorsak­en är att få bort de bilar som använder Vilundapar­keringen som gratis boende/arbetsplat­sparkering eller arbetsbils­parkering, speciellt vid parkerings­ytan i norra delen där nu byggstart för den nya fotbollsha­llen kommer ske inom kort, säger ordförande Roland Storm (VB).

”Hån mot klubben”

Väsby IK Hockeyklub­b är en av föreningar­na som använder ishallen, för både ungdomslag och A-laget i Allsvenska­n.

– Att införa parkerings­avgifter under en pandemisäs­ong är direkt hån mot alla våra frivilliga­rbetande ledare, tränare och funktionär­er och mot hela klubben, säger Jukka Tuurala, ordförande i Väsby Hockey.

Drabbas hårt

Han menar att både ungdomsidr­otten och A-laget drabbas hårt av p-avgifterna.

– Även familjerna med barn i vår verksamhet drabbas ekonomiskt. De yngsta barnen behöver transport och hjälp med sin utrustning. Och även då när vårdnadsha­varens närvaro inte längre är nödvändigt kommer många att vara med

– ishockeyn engagerar, säger Jukka Tuurala.

Men enligt Roland Storm glömmer många bort att det är en högst blygsam avgift som införs.

– Förslaget innebär att avgiften på Vilundapar­keringen är 1,67 kr/tim (40 kr/dygn). Man betalar bara för den tid man står parkerad. Handlar om principen

För Jukka Tuurala handlar det om principen.

– Det kan hävdas att 1,70 kronor i timmen är så lite pengar att det är inget att bråka om. Men varför är det då viktigt för kommunen att införa parkerings­avgifterna? Det blir dyrare att idrotta, är det en lönsam affär?

Roland Storm understryk­er att syftet är att få bort gratis boendepark­ering och att öka tillgängli­gheten till lediga platser. Han pekar även på att över 2 000 bostäder planeras och uppförs i närheten i och med Fyrklövern­s utbyggnad.

Det blir dyrare att idrotta, är det en lönsam affär?

 ?? FOTO: UPPLANDS VÄSBY KOMMUN ?? P-AVGIFT. Från årsskiftet blir det p-avgift vid Vilundapar­ken.
FOTO: UPPLANDS VÄSBY KOMMUN P-AVGIFT. Från årsskiftet blir det p-avgift vid Vilundapar­ken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden