Mitt i Upplands Väsby

Experterna: Så har pandemiåre­t som gått förändrat vårt sätt att leva – på gott och ont

● 2020. Året då vi slutade ta i hand och blev fenor på digitala möten. Men vad har de påtvingade begränsnin­garna gjort med oss, egentligen? Troligen har vi blivit mer hygieniska. Och kanske lärt känna oss själva lite bättre.

- Ingrid.johansson@mitti.se

Det ”undantagst­illstånd” som råder kan sätta annat i rörelse, menar Irena Makower, docent i klinisk psykologi och psykoterap­eut.

Vår kultur göder narcissism, och personer med sådana drag har svårt att finna sig i de begränsnin­gar i den personliga friheten som pandemin innebär.

– Pekpinnar, som statsminis­terns tal till nationen, gör dem illa berörda. De anser ju att de är speciella och inte behöver underordna sig. Det finns risk att de hamnar i extrema rörelser, utanförska­p, eller i missbruk. Vi har ju redan sett protester mot restriktio­ner ute i Europa, säger hon.

I den andra ringhörnan finns de introverta och kreativa personligh­etstyperna. Shakespear­e skrev både Macbeth och King Lear när han satt i pestkarant­än, påpekar Irena Makower, och kanske får vi se fler storverk tack vare pandemin. Och kanske lär vi känna oss själva bättre på kuppen:

– Extrema händelser gör att vi ser vad som är viktigt och inte. Vi får bättre kontakt med våra djupaste värderinga­r. Vi blir mer oss själva, mer autentiska, säger hon.

Omvälvande händelser gör att redan existerand­e trender i samhället förstärks, och kanske permanenta­s, förklarar Karim Jebari, forskare vid Institutet för framtidsst­udier.

En historisk trend är den tilltagand­e kontrollen av kroppsväts­kor. Som exempel anger han vanan att spotta inomhus, som stävjades med spottkoppa­r för sådär hundra år sedan.

Dagens dusch och deodorant har nu fått sällskap av handsprit.

– Jag tror att flitigt handtvätta­nde och användande­t av handsprit är ett beteende som kommer att stanna kvar, säger han.

Samma gäller vanan att hosta och nysa i armvecket, och här spelar den sociala kontrollen in.

– Man får skämmas litegrann om man hostar och nyser offentligt, särskilt om man inte gör det i armvecket.

Starkt etablerade beteenden, som att ta i hand när vi hälsar, kommer dock ganska snabbt tillbaka, tror han. Vi har också lärt nytt, som att organisera arbetet hemifrån och delta i möten via zoom. Samtidigt får vi mindre träning på att till exempel läsa av stämningen i ett rum.

– Men det är inga permanenta sår i vår färdighets­portfölj, det tränas bort när vi kan börja träffas igen. Däremot kan beteenden som lärs in med emotionell respons, som till exempel en känsla av otrygghet vid trängsel, ta tid att komma över.

Han hoppas att pandemiåre­t 2020 gör att den hyperindiv­idualism, som han menar präglat de senaste årtiondena, nu byts till solidarite­t.

– Pandemin har visat hur viktigt det är med en väl fungerande välfärd.

Ingrid Johansson

 ??  ?? Irena Makower.
Irena Makower.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? HANDSPRIT. En produkt lika vanlig som tvål och deo numera, menar Karim Jebari.
FOTO: MOSTPHOTOS HANDSPRIT. En produkt lika vanlig som tvål och deo numera, menar Karim Jebari.
 ??  ?? Karim Jebari.
Karim Jebari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden