Mitt i Upplands Väsby

Döende träd ger Eds Allé nytt liv

Vid ”ögat” råder aktivitet och lugn

- Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@mitti.se

UPPLANDS VÄSBY

Åldrande träd i en ring runt bänkar och en eldplats i form av ett öga. I den nya parken i Eds Allé finns plats för både insekter och tankar.

Bänkarna är ögonbryn, pupillen en eldplats och dagvattnet blir tårar som rinner ut i Edsbäcken. Den nya, fantasiegg­ande parken i Eds Allé är signerad Väsbys stadsträdg­årdsmästar­e Nils Odén. Han berättar att det hela började med några åldrande träd.

– Redan långt innan bostadsomr­ådet Eds Allé skulle byggas flyttades lindar från dåvarande västra parkeringe­n utanför Väsby centrum för att fylla ut allén. Många träd var i dåligt skick, de var egentligen inte säkra, berättar Nils Odén.

Spännande skalbaggar Träden var dock fyllda med spännande skalbaggar och andra insekter som trivs i död ved.

– Antingen fäller vi träden och lägger dem i en trave för skalbaggar­na, eller så ställer vi dem upp så får de vedlevande insekterna vertikala boplatser som de är vana vid, berättar Nils Odén.

Långsamt döende träd

Det tiotal lindar som placerats i en ring är ”så gamla att Jonas Love Almqvist måste ha gått förbi dem under sin tid här på 1800-talet!”

– Det här är långsamt döende träd som blir boplatser åt insekter och trädlevand­e svampar. De står säkert, de har riktigt tunga rotklumpar och är kapade på höjden.

När även markägaren Carl Curman för snart tio år sedan gav sitt godkännand­e till idén om ett trädhospic­e så var det ” bara att köra”.

– Vi ville även skapa en bäck, men eftersom Bergaskoge­ns källa torkar ut i juni måste vi skapa ett vatten på konstgjord väg. Då byggde vi en dagvattena­nordning för att få en källa där bäcken börjar. Den blir samtidigt en biotop, berättar Nils Odén. Hoppas på fler eldplatser

Sedan ville han sin vana trogen ”knorvla till det” och ta ut svängarna – och gjorde ett öga av källan. Ett öga som gråter – glädjetåra­r. Men med ibland, en brinnande blick. Pupillen är en eldplats och bänkarna för vila är ögonbrynen. ”Man ser det tydligt från luften.”

Filosofisk, magiskt – men vad ska platsen användas till?

– På bänkarna kan Väsbyborna sitta ner och njuta, kanske över en kopp kaffe. De kan tända en eld så att de kan umgås med varandra, trots pandemin. Jag hoppas få göra fler eldplatser i kommunen framöver i detta syfte.

Träden står säkert, de har riktigt tunga rotklumpar och är kapade på höjden.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON ?? ÖGA. Trädparken vid Eds Allé känns nästan magisk.
FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON ÖGA. Trädparken vid Eds Allé känns nästan magisk.
 ?? FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON ?? UTOMHUS. Bänkar och eldplats – helt rätt i coronatide­r.
FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON UTOMHUS. Bänkar och eldplats – helt rätt i coronatide­r.
 ??  ?? NILS ODÉN, Upplands Väsbys stadsträdg­årdsmästar­e.
NILS ODÉN, Upplands Väsbys stadsträdg­årdsmästar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden