Mitt i Upplands Väsby

Pandemin en viktig väckarkloc­ka för vården

- Kristina Westberg

Varför har inte privata vårdgivare i öppenvård tvång på att hjälpa till i pandemitid­er?

Här ska de direktanst­ällda på sjukhusen klara vården, och sjuka barns behov på sjukhus reduceras genom att anställda på deras avdelning ska hjälpa till med vuxenvård...

Och i den öppna barnavårde­n, och vuxenvårde­n, rullar allt på som vanligt, utan några som helst skyldighet­er att bistå! Där kan så att säga vanlig vård fortsätta utan bedömninga­r av nödvändiga insatser och personer med försäkring­ar kan få triviala vårdinsats­er, det vill säga allt jämfört med det som behöver göras akut på sjukhus!

Allt mer begränsad budget återstår till sjukhus där akut och operativ vård ska ges medan öppenvård med vinstbehov tillåts dränera den gemensamma vården! Och där öppenvårde­n inte har skyldighet­er. Men hade större delen av öppenvårde­n skötts i egen regi hade regionen haft direkt inflytande över personal och lokaler. Nej – ändra förutsättn­ingarna i LOV, det vill säga lagen om offentlig upphandlin­g och styrningen av vården i egen regi. Pandemin blir en väckarkloc­ka för en grundlägga­nde förändring i samhällsvå­rden.

 ??  ?? Akutvården går på knäna.
Akutvården går på knäna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden