Mitt i Upplands Väsby

”Bara tur att inte fler har dödats”

- Anders Gustafsson

Kriminella utför sprängning­ar för att skrämmas och markera vad som kan hända om man inte betalar skulder. Men risken att oskyldiga ska drabbas av sprängning­arna är stor, enligt kriminolog­en Sven Granath.

En stor del av sprängning­arna som har skett i Stockholm har drabbat tredje man, enligt Sven Granath, kriminolog vid polisen. Men det är främst genom materiella skador.

– Det är allt fler som blir brottsoffe­r, de som drabbas är inte enbart personer som är målet för sprängning­arna, säger Sven Granath.

Dödsfall 2018

Få har skadats allvarligt under de senaste årens sprängning­ar i Stockholm, men 2018 dog en man när han plockade upp en handgranat på gatan i Vårby.

– Det är bara tur att det inte är fler som skadats eller dödats, säger Sven Granath.

Enligt Sven Granath är det en liten grupp människor som utför de här brotten.

– Först och främst är sprängning­ar till för att skrämmas, att markera, vad som kan hända om man inte betalar skulder. Det är ett ineffektiv­t vapen om man vill ha ihjäl en person, det handlar mer om att sätta press, säger han.

Kommer inte att försvinna

Stockholm kommer troligen att drabbas av sprängning­ar även under 2021, befarar Granath.

– Det kan gå upp och ner i antal, det kan bli en ökning, eller en påtaglig minskning beroende på om personer som utför brotten åker fast för andra brott, vilket inte är ovanligt. Men sprängning­arna kommer inte att försvinna hux flux.

Hur orolig bör allmänhete­n vara?

– Tredje man riskerar främst att drabbas av materiella skador, som skador på hus när sprängning­ar sker i portar eller vid villor. Dödsfallet i Vårby handlade om väldig otur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden