Mitt i Upplands Väsby

Ökat intresse för att bada året runt

- Anna Wachenfeld­t

Vinterbad trendar – det intygar Linda Ahlgren som har skrivit boken ”Kalla bad”. – Det är ett naturligt, billigt och fint sätt att ta hand om sig själv, säger hon.

Det ligger i tiden att ta vara på på sig själv.

Linda Ahlgren, träningsex­pert och författare, har skrivit boken Kalla bad. Hon är själv året runt-badare men har sällan fått sällskap ner i vattnet efter augusti månad.

Men att intresset för vinterbad nu ökar råder det ingen tvekan om.

– Det har blivit en otrolig stor trend. När boken kom ut 2018 var det nog lite tidigt, då var det mest hälsomänni­skor och yogisar som höll på. Skillnaden nu är att det är gemene man som badar året runt. Det är superhäfti­gt!

Varför har det blivit så trendigt tror du?

– Det ligger i tiden att ta vara på på sig själv, nu med covid-19 ännu mer. Fler är hemma och vill umgås på ett hälsosamt sätt, och samtidigt ta vara på Sverige och alla vackra platser som finns. Jag tror att det här och andra typer av utomhusakt­iviteter är en boom som är här för att stanna. Det är ett naturligt, billigt och fint sätt att ta hand om sig.

Så vad finns det för effekter då? Linda Ahlgren berättar om finska studier som visat på att regelbundn­a bad ökar välbefinna­ndet, främjar sömnen och minskar ångest och stress.

– Men redan efter ett bad kommer effekten, ett välbefinna­nde. Så jag brukar säga att det är en quick fix som faktiskt funkar.

Baden ska också förbättra blodcirkul­ationen och boosta immunförsv­aret.

Att sänka ned kroppen i kallt vatten ger ett särskilt fokus, tycker Linda Ahlgren.

– Har man ett viktigt möte eller ska skriva en tenta är det världens bästa tips att ta ett kallt morgonbad. Man känner sig sjukt pepp och stark och nöjd efteråt.

Finns det några risker med vinterbad?

– Egentligen inte, så länge man är frisk och inte medicinera­r för hjärtkärls­jukdomar eller är påverkad av droger. Man kan alltid prata med läkare om man är orolig. Sedan ska man förstås inte stanna i vattnet så länge att man blir nedkyld.

 ?? FOTO: KIM AHLGREN ?? BADGLAD. Linda Ahlgren badar flera gånger i veckan, helst på morgonen.
FOTO: KIM AHLGREN BADGLAD. Linda Ahlgren badar flera gånger i veckan, helst på morgonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden