Mitt i Upplands Väsby

Butikskont­roller redan i full gång

- Ingrid Johansson ingrid.johansson@mitti.se

STOCKHOLM Under pandemilag­ens första vecka startade länsstyrel­sen sin tillsyn av butiker. – De har varit väl förberedda. Vi har sett väldigt många kreativa lösningar, säger Mathias Wahlsten vid länsstyrel­sen.

Länsstyrel­sen rivstartad­e sin tillsyn utifrån covid19-lagen i förra veckan.

– Vi har varit ute på ett antal handelspla­tser, säger avdelnings­chef Mathias Wahlsten.

Centrum i Stockholm, Huddinge och Solna har fått besök, och åtgärderna för att undvika trängsel har kontroller­ats hos butiker som H&M, Åhléns, Clas Ohlson, Intersport, Ica, Ikea och Pressbyrån.

– Jag har intrycket att de varit väl förberedda. Ofta har de haft åtgärder sedan tidigare.

Olika metoder

Enligt den nya lagen ska varje besökare ha 10 kvadratmet­er yta i lokalen för att minska risken för smittsprid­ning.

I vissa butiker står personal i dörren med en klick

BROSCH MED BESKED.

räknare, i större har de ofta ett automatise­rat system med kameror i entrén som räknar ut hur många som kan släppas in, berättar Mathias Wahlsten.

– En del har brickor i en korg vid entrén, som kunderna lägger tillbaka när de går ut. Vi har sett väldigt många kreativa lösningar.

Får in tips

Länsstyrel­sen har avdelat ett 30-tal tjänstemän att arbeta med tillsynen. Men länet är stort och de kommer inte att kunna vara överallt.

– Vi får hjälp av kommuner och smittskydd att identifier­a var det är trängsel. Och allmänhete­n har redan börjat höra av sig. Det kan till exempel handla om trängsel vid paketutläm­ningen i en butik. Vi åker inte ut på enstaka tips, men får vi in många om en verksamhet så kan det bli en tillsyn, säger han.

Förutom handelspla­tser kommer länsstyrel­sen att ha tillsyn över gym, sporthalla­r, badhus, allmänna sammankoms­ter, offentliga tillställn­ingar samt platser som hyrs ut för privata sammankoms­ter.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? En uppmaning till kunder om att inte gå för nära varandra.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN En uppmaning till kunder om att inte gå för nära varandra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden