Mitt i Upplands Väsby

Sofia kan bli störst av alla

Sofia Olofsson har med sina guldmedalj­er från både VM, EM och World Games vunnit de mesta man kan vinna inom thaiboxnin­g. Hon är nu med och kämpar i tävlingen Greatest athlete of all time, där hon kan bli framröstad till tidernas främsta idrottare.

- Berättat för: Maria Svensson | Foto: Mikael Andersson

NORRORT

”Det känns såklart väldigt bra att få vara med och tävla, men jag kan inte riktigt ta in det själv.

Vart fjärde år avgörs The World games, som är som ett OS för oss, eftersom vi inte är med i vanliga OS. Jag vann guldet 2017.

I den här tävlingen är det 24 olika sporter, där de valt ut en person från varje gren. Via röstning ska nu en person utses till att bli Greatest athlete of all time, bästa idrottaren genom tiderna. Det är första gången den här tävlingen sker.

Alla är lite svältfödda på tävlingar efter det här året så man märker att det är många som engagerar sig i röstningen. Äntligen händer det något. Hela thaiboxnin­gsvälden går samman när något sådant här händer

Förra året var faktiskt första gången som jag fick ett sommarlov.

och flera har hört av sig från andra länder som Ryssland, Colombia och USA och berättat att de vill hjälpa till och rösta på mig.

Jag fick en praktikpla­ts på ett gym som hade thaiboxnin­g när jag var 17. Men i början hade jag ingen tanke på att gå matcher eller elitträna. Sedan gick det bara bättre och bättre. Jag har ju tränat nästan varje dag i 14 års tid och förra året var faktiskt första gången som jag fick ett sommarlov, på grund av pandemin.

Man har ju velat ge upp sju hundra gånger på vägen, så är det nog för alla elitidrott­are. Peppar, peppar har jag varit väldigt hel och kunnat fortsätta prestera. Inför matcher är det två pass per dag, sex dagar i veckan, och när man går en match så ställer kroppen in sig på krig. Även fast man får en smäll så gör det inte ont. Det gör mer ont efteråt.

Många ser bara det negativa med kampsporte­n, att vi slår varandra. De ser inte att det finns en otrolig respekt inom sporten. Man blir väldigt nära personerna man mött, för man delar något speciellt.

Nu hoppas jag bara att många vill rösta på mig. Men en tredjeplat­s kanske jag hamnar på. Fast det är såklart att man vill vinna och att folk ser hur mycket man fått kämpa.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden