Mitt i Upplands Väsby

Många i Väsby hakar på heta trenden

HÄRLIGT. Ett stort gäng Väsbybor har insett tjusningen med vinterbad. Anita Hydén från Bollstanäs är en av dem. Frågan är dock: Var är grabbarna?

- Charlotte Arwedsson FOTO: MIKAEL ANDERSSON

UPPLANDS VÄSBY

Det är några minusgrade­r i luften och två plus i vattnet. Nere vid lekplatsbr­yggan vid Norrviken i Bollstanäs står Linda, Maria, Anita och Mariana och väntar på oss. De är rejält påklädda, men snart åker överdragsb­yxor och täckjackor av.

Maria Bolland ger sig försiktigt ut på bryggan iklädd baddräkt, foppatoffl­or och mössa. Långsamt kliver hon ner för bryggan, ett litet steg i taget, och låter kroppen vänja sig vid kylan. Hon stannar nere i en halv minut och andas lugnt hela tiden för att välkomna kylan och inte börja hyperventi­lera.

Väl uppe ställer hon fötterna (de gillar inte kylan) på ett sittunderl­ag, sveper badrocken om sig och ser så där härligt lycklig ut.

– Man blir varm, skön och glad! Det är helt fantastisk­t och ger så mycket energi.

En efter en kliver de i. Mariana Norberg har kanske lite fördel, uppvuxen som hon är i Haparanda.

– Jag badade isvak när jag var yngre. Nu såg jag folk lägga upp bilder på sociala medier och tänkte ” kan de så kan väl jag”, säger hon.

Linda tog initiative­t

Det är Linda Tillander, till vardags friskvårds­ansvarig på Medley i Väsby, som har tagit initiativ till vinterbade­n. – Jag har badat några gånger tidigare men ville inte bada ensam, så jag tänkte att det måste finnas fler dårar i Väsby som vill bada, säger hon och skrattar.

Strax efter nyår skapade hon därför facebookgr­uppen ” Vi som kallbadar i Upplands Väsby”. På en vecka hade den fått 175 medlemmar. Och det tickar på.

– Helt otroligt! Jag var helt överväldig­ad över responsen. Det är så kul med likasinnad­e.

Inget nytt

Linda säger att hon har nördat in sig ordentligt och läst på om vinterbad, som faktiskt inte är något nytt utan något som började redan på 1800-talet.

– Det finns så många hälsoeffek­ter, inte minst stärks immunförsv­aret och stressen minskar. Och så stramar det upp huden sägs det, vilket var det som fick en kompis till mig att nappa!

Anita Hydén, som bor i Bollstanäs och hunnit bada runt fem gånger redan, tycker det är perfekt med facebookgr­uppen.

– Jag tänkte att i ”år ska jag börja vinterbada”, men ville inte göra det ensam. Det härliga är att man blir så pigg, både direkt efteråt och på lång sikt.

Lördagar är den fasta dagen, men tanken är att alla i gruppen kan kontakta varandra om de vill ha badsällska­p en annan dag.

– Jag fick sällskap i tisdags från gruppen, helt perfekt, säger Maria Bolland.

Ibland har de med sig något varmt att dricka.

– Det kan vara skönt att värma kroppen inifrån genom att dricka något varmt efteråt, säger Linda.

Om de fick önska sig något skulle det vara ett litet omklädning­sbås intill bryggan.

Och var är männen?

– Ja, det undrar vi också. Hälsa att de är välkomna!

Det är helt fantastisk­t och ger så mycket energi.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? KLARA. Mariana Norberg och Linda Tillander på väg upp från badet vid bryggan i Bollstanäs.
ÖVERDRAGSK­LÄDER. Anita Hydén, Linda Tillander och Maria Bolland gör sig redo för ett vinterdopp.
SKÖNT? Linda Tillander tog initiativ till en vinterbada­rgrupp i Väsby. Två plusgrader i vattnet i Norrviken avskräcker inte!
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FOTO: MIKAEL ANDERSSON KLARA. Mariana Norberg och Linda Tillander på väg upp från badet vid bryggan i Bollstanäs. ÖVERDRAGSK­LÄDER. Anita Hydén, Linda Tillander och Maria Bolland gör sig redo för ett vinterdopp. SKÖNT? Linda Tillander tog initiativ till en vinterbada­rgrupp i Väsby. Två plusgrader i vattnet i Norrviken avskräcker inte!
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden