Mitt i Upplands Väsby

20 akvareller av Blå parken är klara.

Har dokumenter­at barn och vuxna i akvarell Barn som leker, en tyngdlyfta­re och någon som fikar på en filt. Åsa Burlin blandar fantasi och verklighet i 20 nymålade akvareller av Blå parken i Väsby.

- Charlotte Arwedsson KONSTNÄR.

AKVARELLER.

UPPLANDS VÄSBY

Åsa Burlin bor på Dragonväge­n, granne med Väsbys nyaste stadspark. Hon går nästan dagligen förbi den populära Blå parken och ser folk i rörelse. Men det var med konstprofi­len Ricardo Donoso hon i somras fick idén till konstproje­ktet.

– Jag ville måla och rita och vi gick ut till parken. Jag började skissa och gjorde en schematisk bild och fotade en del, berättar Åsa Burlin.

Hon blandar verklighet och fantasi och fångar det i akvareller av mindre format.

– Jag vill visa att det är liv i parken. Här finns barn, vuxna och olika nationalit­eter.

Hon fotar och tar bort det som inte passar in och komponerar bilden efter eget tycke och smak. Under hösten och vintern har 20 tavlor vuxit fram och målet är en utställnin­g i februari.

Varför Blå parken?

– Det är så fint att de har byggt den, en plats där både gamla och unga kan träffas. Det är klart att det kan vara busliv ibland, men i vilken park är det inte det?

Åsa Burlin har bott i Upplands Väsby sedan hon var 23 år. I dag är hon 68. Innan hon blev pensionär jobbade hon bland annat som förskollär­are och på Vilunda kommundels­nämnd.

– Men konstnär har jag varit i smyg i hela mitt liv, säger hon och skrattar.

Jag vill inte att allt ska vara nattsvart här i livet.

Nykter i tolv år

Sin stil beskriver hon som naivistisk, iakttagand­e och beskrivand­e. Favoritkon­stnärer är Lars Lerin, Sigrid Hjertén och Nils Dardel.

Hon har tidigare ställt ut på Väsby konsthall, Föräldrafö­reningen mot narkotika i Väsby och i Österbybru­k.

Men livet har inte alltid gått som på räls. Under en tuff tid hamnade hon i alkoholmis­sbruk.

– Nu har jag varit nykter i snart tolv år, säger hon stolt.

– Jag har egentligen varit skötsam hela mitt liv, men en period drack jag för mycket. Nu gör jag bara saker som jag mår bra av och utvecklas hela tiden.

Hon säger sig ha fått en helhetsbil­d på sitt liv och att det syns i akvareller­na, en vision av det trevliga som också finns.

– Jag vill inte att allt ska vara nattsvart här i livet. Åsa Burlin.

 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden