Mitt i Upplands Väsby

”Okunskap gör att folk blir rädda”

- Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

UPPLANDS VÄSBY Okunskap är den största orsaken till att personal är tveksamma till att vaccinera sig. Det säger Ariana Forsberg, medicinskt ansvarig sjuksköter­ska i Upplands Väsby kommun.

Enligt en undersökni­ng som Dagens Nyheter har gjort har en av fyra medarbetar­e inom äldreomsor­gen i Upplands Väsby kommun valt att avvakta vaccinerin­g.

Ariana Forsberg, medicinskt ansvarig sjuksköter­ska, är skeptisk till siffran men vet att det finns tveksamhet­er till vaccinerin­g hos vissa medarbetar­e.

– Det är allvarligt med tanke på hur smittoläge­t ser ut och hur sjuk man kan bli, inte minst med den nya mutationen av viruset.

”Mycket desinforma­tion”

Den senaste tiden har hon informerat om vaccinet, både internt och till medborgare. Hon har tät kontakt med äldreomsor­gschefer för att de ska förmedla informatio­n till sin personal.

– Korrekt informatio­n är A och O. Det sprids mycket desinforma­tion om vaccinet, och det måste vi motverka.

Hon berättar att vissa ur vårdperson­alen har sagt nej och sedan ångrat sig.

– Man blir mer benägen att vaccinera sig om kollegorna har gjort det.

Timvikarie­r får förtur

I Upplands Väsbys får även timvikarie­r inom äldreomsor­gen möjlighet att vaccinera sig. För att minska riskerna för de äldre har social- och omsorgskon­toret fattat beslut om att timvikarie­r som har vaccinerat sig få förtur och prioritera­s till arbetspass.

– Jag kan förstå om det finns en oro efter vad som hände efter vaccinerin­gen mot svininflue­nsan. Men man måste också tänka på hur många miljoner vaccin som gavs totalt och sätta det i ett större perspektiv.

Ariana Forsberg får även många samtal från oroliga Väsbybor som vill vaccinera sig och undrar när det är deras tur.

– Jag förstår att man vill ha vaccinet nu, men vi måste följa Folkhälsom­yndigheten­s olika fasindelni­ngar och vaccinera enligt deras direktiv. Förhoppnin­gsvis kan de som är utanför riskgruppe­rna börja vaccineras under våren, men allt beror på tillgång till vaccin.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? MAS.
Ariana Forsberg är medicinskt ansvarig sjuksköter­ska (MAS) i Upplands Väsby kommun.
FOTO: PRIVAT MAS. Ariana Forsberg är medicinskt ansvarig sjuksköter­ska (MAS) i Upplands Väsby kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden