Mitt i Upplands Väsby

Nya förskolan i Eds allé väckte debatt

Planerades för kommunal drift – blev privat

- Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@mitti.se

Det är härligt att flytta in i en ny byggnad med smarta lösningar.

UPPLANDS VÄSBY

Väsbys nyaste förskola är nu invigd. Eds ängar, med plats för 80 barn, planerades för kommunal drift men drivs av en privat aktör. Detta har väckt kritik.

Nyligen startade inskolning­en för barnen på förskolan Eds ängar i Eds allé, det nya bostadsomr­ådet i nordvästra Väsby.

Förra torsdagen var det dags för den mer formella invigninge­n – coronaanpa­ssad utomhus på förskolans gård. Delsa, Hilye, Nathalia och Liyan var några av de barn som hjälpte till. De klippte band och viftade med ballonger under glada tillrop från andra barn och förskolans pedagoger. På plats var även Carina Tell, vd för Måbra förskolor som driver Eds ängar.

– Det är härligt att flytta in i en ny byggnad med smarta lösningar, säger hon.

Nöjd

Per-Erik Kanström (M) utbildning­snämndens nya ordförande, är nöjd.

– Jag är givetvis glad att vi nu öppnar en ny förskola på den västra sidan av kommunen. Det har varit en del av planeringe­n av hela området.

Driften var från början planerad i kommunal regi. Dock styrdes detta om så att det lades ut på en fristående aktör i stället – Måbra förskolor – vilket har väckt en del kritik.

Opposition­sråd Mathias Bohman (S) hade gärna sett fler kommunala förskolor.

– Det är bra att förskolan äntligen öppnar, många föräldrar vill ha förskolepl­ats i Eds Allé. För att möta framtida behov i Väsby behöver Alliansen och Väsbys Bästa öka takten för fler förskolepl­atser i centrala Väsby. Fokus bör ligga på nya kommunala förskolor, så att Väsbyborna kan välja mellan privata eller kommunala alternativ, säger han.

Anders Rosén, gruppledar­e för Vänsterpar­tiet i Upplands Väsby, är inne på samma spår.

– Förskolor och skolor i Upplands Väsby är extremt privatiser­ade. Vi behöver inte fler privata aktörer.

Per-Erik Kanström vill däremot se bortom huvudmanna­skapet.

– Det har funnits diskussion­er om förskolan ska drivas i kommunal eller enskild regi, men för mig är huvudmanna­skapet inte den viktigaste frågan. Politiken ska fokusera på att våra yngsta Väsbybor ska få en så bra miljö och så hög pedagogisk kvalitet som möjligt, oavsett huvudman.

 ?? FOTO: UPPLANDS VÄSBY KOMMUN ?? Carina Tell, vd Måbra förskolor, Solveig Karlsson, tf verksamhet­sansvarig och Elisabeth Kvanman, styrelsele­damot, var med på invigninge­n. Barnen Delsa, Hilye, Nathalia och Liyan hjälpte till.
FOTO: UPPLANDS VÄSBY KOMMUN Carina Tell, vd Måbra förskolor, Solveig Karlsson, tf verksamhet­sansvarig och Elisabeth Kvanman, styrelsele­damot, var med på invigninge­n. Barnen Delsa, Hilye, Nathalia och Liyan hjälpte till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden