Mitt i Upplands Väsby

Regionens hänvisning till Kry anmäls

- Ingrid Johansson 070-602 54 87 ingrid.johansson@mitti.se

STOCKHOLM Vänsterpar­tiet anmäler Region Stockholm till Konkurrens­verket, för att ha uppmanat sjukvårdsr­ådgivninge­n 1177 att hänvisa till Kry.

I pandemins början uppmanade Region Stockholm sjukvårdrå­dgivningen 1177 att hänvisa till Kry, vilket först avslöjades av DN. Förklaring­en var att sjukvårdsr­ådgivninge­n var hårt belastad.

I stället för råd ska människor som ringt in till 1177

Vårdguiden ha fått ett sms med en länk till Kry:s app.

”Solklart fall”

Nu anmäler Vänsterpar­tiet Region Stockholm till Konkurrens­verket.

– Det här är ett solklart fall av otillbörli­gt gynnande av ett företag framför andra. Tyvärr är vi inte förvånade – att regionstyr­et har täta och personliga band till Kry har märkts många gånger de senaste åren, säger Anna Sehlin (V), regionråd i opposition i ett pressmedde­lande. Kry har gått som följetong i media sedan de etablerat sig i regionen. Först för att patienter kunnat lista sig hos dem i deras app utan att det framgått att de då avlistat sig från sin tidigare vårdcentra­l.

Kan ta över 1177

Nu senast slog en nyhet ner om att Kry vill köpa Medhelps dotterbola­g Vårdtjänst­er, som utför sjukvårdsr­ådgivning via 1177 Vårdguiden för Region Stockholms räkning.

Till en början skulle beslutet att godkänna affären tas av tjänstemän i regionen, men efter kritik ska det nu ske i hälso- och sjukvårdsn­ämnden. Kritikerna menar också att det finns risk för att Kry gynnas om det är de som står för sjukvårdsr­ådgivninge­n.

 ??  ?? ANMÄLS.
Anna Sehlin (V) menar att regionen gynnat Kry när sjukvårsrå­dgivningen hänvisade till dem.
ANMÄLS. Anna Sehlin (V) menar att regionen gynnat Kry när sjukvårsrå­dgivningen hänvisade till dem.
 ??  ?? Appen Kry. Arkivbild.
Appen Kry. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden