Mitt i Upplands Väsby

Rektorn: ”Vi måste bli mer nyfikna på varandra”

-

– Vi behöver se över gränserna för upptagning­sområdena om vi ska få likvärdiga skolor. Och vi måste uppmuntra elever att vara nyfikna på varandra, säger rektorn i Hässeby Villastads skola Åsa Killander.

Uppdelning­en i Hässelby Villastad är klassisk. På ena sidan vägen: cirka 85 procent etniskt svenska elever. På andra sidan: det omvända.

– Vi jobbar stenhårt för att varje skola ska vara den bästa för de som går där. Men det går inte att komma ifrån att det blir olika förutsättn­ingar med en så sned fördelning av elever, framförall­t när det gäller språkutvec­klingen, säger Teddy Söderberg, grundskole­chef i västra Stockholm.

Rektorn i Hässelby Villastads skola, Åsa Killander önskar att staden tog ett mer samlat grepp för att få en jämnare elevfördel­ning.

– Idag blir mixen orättvis. Jag skulle inte ens kalla det en mix. Vi skulle behöva se över hela gränsdragn­ingen, hur

Vi skulle behöva se över hela gränsdragn­ingen.

skolornas upptagning­sområden ser ut. Annars får vi inte likvärdiga skolor, säger hon.

Skolledare och lärare behöver också i mycket högre grad än idag uppmuntra elever med olika uppväxtför­hållanden att öppna sig och vara nyfikna på varandra, anser Åsa Killander.

– Jag skulle vilja återinföra livskunska­p som ämne. Och använda lektionsti­d till att prata om om samhället utanför, om skillnader­na, om olika sätt att prata och klä sig. Jag vill att eleverna ska våga fråga: varför har du slöja? Hur är det hemma hos dig? Man kan ofta hitta likheter som man inte trodde fanns.

– Det är i skolan vi måste börja om vi vill komma åt segregatio­nen. Gör vi inte det kan vi inte sitta och oja oss när barnen skjuter varandra, säger Åsa Killander.

 ??  ?? LEDER. Åsa Killander, rektor i Hässelby Villastads skola, ser det som en central fråga i sitt eget ledarskap att få elever att vilja öppna sig för varandra.
LEDER. Åsa Killander, rektor i Hässelby Villastads skola, ser det som en central fråga i sitt eget ledarskap att få elever att vilja öppna sig för varandra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden