Mitt i Upplands Väsby

Rejält uppåt för bostadsrät­ter

Trots pandemi sattes rekord: ”Är inte längre bara läge, läge, läge som gäller”

- Michael Toll michael.toll@mitti.se

När bostadsåre­t 2020 sammanfatt­as står det klart att priserna på bostadsrät­ter har ökat ordentligt på de flesta platser i länet. Och det är inte bara läget som avgör.

2020 var på grund av pandemin ett minst sagt annorlunda år på bostadsmar­knaden. Under året blev det både rekordstor­a prisfall – följt av nya prisrekord. Intresset för fritidshus sköt i höjden, och antalet sålda bostadsrät­ter sköt i höjden.

En väsentlig skillnad i Stockholm var att det är nya faktorer som har spelat in på slutpriset.

– I Stockholm är det inte längre bara läge, läge, läge som gäller, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Stockholm i ett pressmedde­lande.

Vill ha mer yta

Bostadsyta, extrarum och balkong eller uteplats har blivit nya faktorer som påverkat slutpriset på bostäder i högre grad än tidigare.

– Det är sådant som bostadsköp­are är beredda att betala extra för, och ibland till och med värderar högre. Detta har bidragit till breda kraftiga uppgångar, säger Fredrik Kullman.

2020 var också året då säljarna, återigen, återfick övertaget på bostadsrät­tsmarknade­n. Låga räntor, stark börs och förändrade preferense­r har drivit på priserna.

– Att uppskovsrä­ntan tagits bort kan också gynna priserna eftersom det sannolikt leder till att fler lägger in vinsten i den nya bostaden, säger Fredrik Kullman.

Att uppskovsrä­ntan tagits bort kan också gynna priserna eftersom det sannolikt leder till att fler lägger in vinsten i den nya bostaden.

 ?? KÄLLA: BJURFORS ?? ÖKAR I HELA LÄNET.
Bara några få områden såldes bostadsrät­ter till lägre medelpris än tidigare. Siffrorna står för 2020 års priser och förändring­en gentemot föregående år.
KÄLLA: BJURFORS ÖKAR I HELA LÄNET. Bara några få områden såldes bostadsrät­ter till lägre medelpris än tidigare. Siffrorna står för 2020 års priser och förändring­en gentemot föregående år.
 ?? BOSTADSÅRE­T. FOTO: MITT I ?? ”2020 året då säljarna återfick övertaget, med eftertryck”, menar Fredrik Kullman, vd Bjurfors Stockholm.
BOSTADSÅRE­T. FOTO: MITT I ”2020 året då säljarna återfick övertaget, med eftertryck”, menar Fredrik Kullman, vd Bjurfors Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden