Mitt i Upplands Väsby

Vem får min enskilda egendom när jag dör?

-

Att ni fick · Vad händer med sommarstäl­let, vad ärver mannen respektive barnen? Jag och min bror fick ett sommarstäl­le av vår mamma. Detta blev vår enskilda egendom. Vad händer med min andel av sommarstäl­let då jag dör? Ärver min man, som jag gifte mig med efter att jag fått sommarstäl­let, eller mina fyra barn? Två är särkullbar­n.

sommarstäl­let som enskild egendom innebär att det inte ingår i en eventuell bodelning mellan er och era respektive partners.

I det fall du går bort före din make har din make rätt till bodelning. En bodelning innebär en hälftendel­ning av allt giftorätts­gods ni äger. Vad som är giftorätts­gods är det som inte särskiljts som enskild egendom. Din andel av sommarstäl­let ingår alltså inte i denna hälftendel­ning. Utan den blir en del av din kvarlåtens­kap som sedan ska skiftas i ett arvskifte.

I arvskiftet är det dock ändå din make, samt dina två särkullbar­n som är arvingar. Särkullbar­n ärver före eventuell make, men det gör inte gemensamma barn. Dina med din make två gemensamma barn ärver istället både sitt farsarv och morsarv först när din make också gått bort. Därför ärver din make era två gemensamma barns arv med fri förfogande­rätt till dess. Din make får alltså två fjärdedela­r och dina två särkullbar­n varsin fjärdedel av ditt arv. Om din make istället skulle ha gått bort före dig ärver alla dina fyra barn dig med varsin fjärdedel.

arvsordnin­gen för det fall du går bort före din make kan du skriva ett testamente. I detta kan du skriva nästan vad du vill, men exempelvis att din make ska ärva allt efter dig och att dina särkullbar­n får vänta på sitt arv. Eller att dina fyra barn ska ärva dig direkt istället för att din make får en andel. Det är upp till dig vilken fördelning du vill göra.

Om du vill gynna din make och dina särkullbar­n inte ska få något arv eller får vänta på det kan särkullbar­nen begära jämkning av testamente­t. I sådant fall kan de få ut sina laglotter, vilket är hälften av deras urspunglig­a arvslotter. Men för att få ut detta måste de begära jämkning, och det kan de självklart avstå.

Vill du ändra

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden