Mitt i Upplands Väsby

Fyra åtalas för grovt rån mot bilfirma.

GROVT RÅN. Stal nio exklusiva sportbilar

- Charlotte Arwedsson 0707-87 20 78 charlotte.arwedsson@mitti.se ÅTAL.

UPPLANDS VÄSBY Rånarna försvann med bilar värda sex miljoner. Nu åtalas fyra män för grovt rån efter den fräcka lyxbilskup­pen mot en bilfirma i Upplands Väsby.

Den 2 september förra året fick polisen ett larm om att flera personer med vapen hade tagit sig in på en bilfirma vid Glädjen i Upplands Väsby och tvingat till sig nio bilar. Det rörde sig om nyare sportbilar.

Männen, som var maskerade och beväpnade med skjutvapen eller skjutvapen­liknande föremål, hotade personalen och tvingade de matt gå in i ett personalut­rymme där de sedan vaktades under rånet. En av de åtalade hotade en i personalen och tvingade till sig tillträde till ett skåp där nycklar till samtliga företagets fordon förvarades.

Enligt åtalet är ” brottet grovt eftersom gärningspe­rsonerna genom sittageran­de har visat synnerlig råhet”.

En av bilarna hittades redan på kvällen sedan den kört in i ett räcke vid Kungsängen. Även de övriga bilarna återfanns inom kort och togs i beslag av polisen.

– En av de åtalade medger att han kört bilen som krockade, den andre medger att han åkte med i bilen. Båda nekar dock till att de ska ha begått rånet i Väsby, säger chefsåklag­are Peter Claeson vid Norrorts åklagarkam­mare.

Greps under rånkvällen

Tre av männen greps under rånkvällen, och en fjärde ett par veckor senare. De fyra misstänkta männen, som är mellan 20 och 30 år, ska enligt åtalet vid flera tillfällen före rånet ha varit på plats vid bilfirman för att rekognosce­ra.

En bil i garaget

Peter Claeson berättar att sex bilar hittades på olika uppställni­ngsplatser runt Stockholm, samt en bil i en av de åtalades garage.

– Vi misstänker att de här fordonen skulle utomlands, troligen österut. Den Mercedes som återfanns i garaget hade försetts med lettiska registreri­ngsskyltar, säger Peter Claeson.

Utöver de fyra åtalade misstänks ytterligar­e personer för inblandnin­g i rånet.

De fyra åtalade har suttit häktade sedan i september. Första delen av rättegånge­n inleds den 11 februari vid Attunda tingsrätt.

Alla fyra åtalade, tre av dem hemmahöran­de i södra Stockholm, nekar till brott. Om de döms för grovt rån väntar fängelse i minst fem år.

Vi misstänker att de här fordonen skulle utomlands.

 ?? FOTO: ÅSA SOMMARSTRÖ­M ?? Fyra män åtalas för grovt rån efter en sportbilsk­upp i Upplands Väsby i höstas.
FOTO: ÅSA SOMMARSTRÖ­M Fyra män åtalas för grovt rån efter en sportbilsk­upp i Upplands Väsby i höstas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden