Mitt i Upplands Väsby

SL lanserar kontantlös betalning

- Victor Malmcrona

STOCKHOLM Snart kan SL:s Accesskort och reskassan vara ett minne blott. I veckan infördes nämligen ett nytt system, som innebär att du kan blippa ditt vanliga betalkort i spärren.

För några år beslutade trafiknämn­den att införa kontaktlös betalning inom SL. Efter lite förseninga­r är det nu dags att lansera det nya systemet.

Från och med i tisdags går det att blippa ditt bankkort i spärren eller på bussen. Pengarna dras direkt från kontot.

– Det är ett stort steg framåt för kollektivt­rafiken i Sverige, som tar oss upp till den nya, internatio­nella standard för biljettsys­tem som redan finns i exempelvis London och New York, säger trafikregi­onrådet Kristoffer Tamsons (M).

Först i Norden

Stockholm blir först i Norden med den nya betallösni­ngen och tekniken lanseras över hela stadens kollektivt­rafik, på allt från bussar till tunnel- och lokalbanor.

Även digitala plånböcker, som går att ha i mobilen, kommer gå att använda för betalning.

Som systemet ser ut nu kommer det dock bara gå att köpa enkelbilje­tt till fullt pris. I nästa steg ska det även gå att köpa biljetter till reducerat pris, men när det kan ske är inte bestämt i dagsläget. – Vi ser framför oss att vi i framtiden även ska kunna ha periodbilj­etter på bankkortet, säger Kristoffer Tamsons.

Den som saknar ett bankkort som det går att blippa med eller en digital plånbok, kan än så länge resa som vanligt med Accesskort­et.

 ??  ?? Sedani tisdags kan du blippa ditt betalkort i spärren.
Sedani tisdags kan du blippa ditt betalkort i spärren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden