Mitt i Upplands Väsby

Det skiljer i pris från att köpa till att hyra i andra hand

SKILLNAD. Kan skilja tusenlappa­r – beroende på läge: ”Är dyrare att äga i nio kommuner”

- Love Lind tema@mitti.se

● Att det lönar sig att köpa istället för att hyra i andra hand är ett mantra som på något sätt blivit en sanning. Men stämmer det? Boendeekon­omen Claudia Wörmann på SBAB, blev förvånad när hon undersökte saken.

Vad kostar det att köpa en etta i länets kommuner? Och är det sant att det alltid är billigare att köpa än att hyra i andra hand? Det ville Claudia Wörmann, boendeekon­om på SBAB, undersöka. Hon valde att jämföra andrahands­hyror för ettor på Blocket och kostnaden för en bostadsrät­t, baserat på uppgifter från Booli och SBAB. Siffrorna gäller januari-oktober 2020.

– Jag har räknat på vad en etta på 25 kvadratmet­er kostar, med avgift till föreningen och amortering och ränta. Jag har även räknat med att man i en ägd bostadsrät­t sätter av 500 kronor per månad för el, vatten och bredband, säger hon.

Resultatet av undersökni­ngen (se tabellen) förvånade henne.

– Som man kan se i tabellen är det dyrare att äga i nio kommuner.

Och i 15 kommuner i länet är det billigare att äga.

I Vaxholm är det 32 procent dyrare att hyra i andra hand än att köpa. I Tyresö är det tvärtom – 27 procent dyrare att köpa än att hyra i andra hand.

Man ska inte skriva på ett kontrakt med en hyra så att man inte kan spara.

Vad tänker du kring resultatet?

– Det är intressant hur priserna skiljer sig åt. I Tyresö är det med dessa mått väldigt billigt, och det ligger inte längst ut från stan.

Kan det ha med kommunikat­ionerna att göra?

– Visst, du får åka buss, fast å andra sidan i Vaxholm, som ligger på motsatt sida på listan, dit åker du också buss, och det ligger ju högt, säger Claudia Wörmann.

Hon råder unga i Stockholm som letar efter boende att sätta sig ner och gå igenom vad som faktiskt gynnar dem bäst, just nu.

Drömmer om förstahand­skontrakt

– Även om många drömmer om ett förstahand­skontrakt eller en bostadsrät­t så sätter kötiden och ens möjlighet att ta lån stopp. Då är andrahands­marknaden ett bra alternativ för den som vill flytta hemifrån. Men studera marknaden noga och var kritisk.

– Man ska inte skriva på ett kontrakt med en hyra så att man inte kan spara. Många unga vill bara sååå gärna bo till exempel vid Odenplan, men det kostar så mycket att det inte blir några pengar över. Och det viktigaste är att spara. Sparandet är viktigt för alla men speciellt som ung, när du ska köpa möbler eller betala kontantins­atsen , men också för att få in en vana att spara som du kan ta med dig i resten av ditt liv, säger Claudia Wörmann.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS OCH KLEMNER STUDIO ?? DYRT. Claudia Wörman på SBAB har räknat fram skillnader­na på bostadsmar­knaden i Stockholm.
FOTO: MOSTPHOTOS OCH KLEMNER STUDIO DYRT. Claudia Wörman på SBAB har räknat fram skillnader­na på bostadsmar­knaden i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden