Mitt i Upplands Väsby

Chef fick vaccin i förtid – stängs av

Chefer vid kommunen kan ha rundat vaccinatio­nskön. En är avstängd i två veckor medan utredning pågår. Enligt kommundire­ktören är riktlinjer­na för turordning­en tydliga.

- Charlotte Arwedsson Albin Tingstedt

Vi har varit mycket tydliga med vilka som ska få vaccinet

Flera chefer i Upplands Väsby kommun misstänks ha rundat vaccinkön. En av dem har hittils stängts av.

Aftonblade­t var på måndagen först med att rapportera att flera chefer vid Upplands Väsby kommun har erbjudits vaccin och därigenom rundat vaccinkön, något som har skett utan kommundire­ktören Regina Kevius vetskap.

– Jag tycker att agerandet är synnerlige­n olämpligt och har tillsatt en extern utredning som ska se över hur det har gått till. Det här påverkar förtroende­t för både kommunen och våra chefer, säger hon till Mitt i Upplands Väsby.

Socialchef Magnus Lublin, 57, uppgav till i Aftonblade­t att han har diabetes, hjärtprobl­em och högt blodtryck, och att han tackade ja när erbjudande­t om vaccinerin­g kom.

Inte informerat

Enligt Folkhälsom­yndigheten­s plan tillhör han fas 3, där personer i åldern 18–59 med sjukdom eller tillstånd som innebär riskökning ska vaccineras.

Nu har socialchef­en stängts av i två veckor.

– Jag har gjort bedömninge­n att han bör vara avstängd under utredninge­n. Han har inte följt given vaccinatio­nsordning enligt Folkhälsom­yndigheten­s riktlinjer och han har inte informerat mig förrän media sökte mig, säger Regina Kevius.

Har riktlinjer­na varit för otydliga för vilka som får ta vaccinet?

– Vi har varit mycket tydliga med vilka som ska få vaccinet och att vi ska följa regionens riktlinjer. Vaccinerin­gen ska gå till dem som behöver det allra mest, äldre och sjuka, de som jobbar på särskilt boende, inom hemtjänste­n, vårdperson­al och där man träffar många människor som behöver vaccinet.

– Det är synnerlige­n olämpligt och jag förstår att det sticker i ögonen på folk. Många väntar på att få vaccin, då kan inte höga chefer gå före i kön.

Vilka fler chefer gäller det?

– Jag vet inte vilka de är, ingen har ännu gett sig till känna. Men det kommer att komma fram, säger Regina Kevius.

Reaktioner från politiken

Reaktioner­na har även varit starka från politiken, bland annat från opposition­sråd

Mathias Bohman (S) och Anders Rosén ( V). Omsorgsnäm­ndens ordförande Margareta Hamark (L), kommentera­r:

– Jag och den politiska ledningen ser allvarligt på denna överträdel­se. Jag välkomnar den externa utredning som kommundire­ktören nu beställt för att gå till botten med vad som hänt.

Mitt i i har sökt Magnus Lublin som har avböjt att kommentera ärendet vidare.

 ?? FOTO: ROSIE ALM FOTO: ROSIE ALM FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? TURORDNING. En chef har stängts av efter uppgifter om att flera chefer i Upplands Väsby misstänkts ha rundat vaccinkön.
REGINA KEVIUS. Kommundire­ktör i Upplands Väsby.
MARGARETA HAMARK (L). Omsorgsnäm­ndens ordförande.
FOTO: ROSIE ALM FOTO: ROSIE ALM FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN TURORDNING. En chef har stängts av efter uppgifter om att flera chefer i Upplands Väsby misstänkts ha rundat vaccinkön. REGINA KEVIUS. Kommundire­ktör i Upplands Väsby. MARGARETA HAMARK (L). Omsorgsnäm­ndens ordförande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden