Mitt i Upplands Väsby

Inga stora donationer till covidoffer

- Ingrid Johansson

STOCKHOLM I pandemins början hörde många av sig och ville bidra med pengar till covidsjuka. Men när 2020 summeras visar det sig att resultatet är magert.

När coronapand­emin svepte in i våras var det många som ville hjälpa till att klara utbrottet. Flera tusen personer anmälde sig som frivilliga i vården. Andra bidrog med tillverkni­ng av skyddsutru­stning.

En del ville också bidra med pengar.

”Många har hört av sig med erbjudande om att få bidra med pengar till patienter som drabbats av covid-19” skriver regionen på sin webb, och hänvisar Stiftelsen Lungmedici­nska kliniken vid Huddinge sjukhus bidragsfon­d och Stiftelsen Serafimerl­asarettets frisängsfo­nd.

Vi har inte aktivt efterfråga­t bidrag.

Inte efterfråga­t bidrag

Men någon rusning att donera pengar blev det aldrig.

5 750 respektive 2 100 kronor har delats ut under 2020.

– Dessa lösningar har inte varit avgörande för vårt arbete och vi har inte aktivt efterfråga­t bidrag, men däremot var detta olika sätt att ge allmänhete­n möjlighet att bidra, skriver Emma Almgren, ansvarig för fonderna, i ett mejl.

Hur många personer som sökt bidrag, och hur många som fått, omfattas av patientsek­retess.

Nu senast efterlyser regionen personal och företag som kan hjälpa till med vaccinatio­ner.

Hittills har det kommit in ett 50-tal lokalerbju­danden, lika många vårdgivare som vill bli vaccinatör­er och cirka 30 som vill bidra med personal som vaccinerar.

 ?? FOTO: VERONICA JOHANSSON ?? FÖR LUNGSJUKA. 5 750 kronor har delats ut till covidsjuka ur en fond för lungsjuka på Karolinska i Huddinge. Arkivbild.
FOTO: VERONICA JOHANSSON FÖR LUNGSJUKA. 5 750 kronor har delats ut till covidsjuka ur en fond för lungsjuka på Karolinska i Huddinge. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden