Mitt i Upplands Väsby

Vaccinerin­g mot covid-19 närmar sig för 65-plussare

- Ingrid Johansson

STOCKHOLM Alla 65-plussare samt vissa riskgruppe­r står nu på tur för att vaccineras mot covid-19. Blir det slattar över kan vaccinatör­erna ha en priolista på personer att kalla in.

Alla som har fyllt 65 kommer att få ett brev med informatio­n om hur de ska gå tillväga.

– Vi vill gå ut med informatio­nen närmare vaccinatio­nsstart så att vi vet att det finns vaccin tillräckli­gt för de här grupperna. Sannolikt går den ut mot slutet av februari, skriver Magnus Thyberg, vaccinsamo­rdnare i regionen, i ett mejl till Mitt i.

Tidigare har han sagt att vaccinerin­gen kan starta i månadsskif­tet, men nu avvaktar han:

– Det beror helt på tillgången. Vaccinbris­ten är det som nu begränsar takten.

Något som också påverkar planeringe­n är att den tidigare åldersgrän­sen, 70+, sänkts till 65. Dessutom ska Astra Zenecas vaccin, som nu börjar levereras, inte ges till personer över 65 då skyddet inte är tillräckli­gt säkerställ­t.

Det vaccinet får nu användas ”så långt som möjligt i enlighet med prioriteri­ngsordning­en till de som är 18–64 år”, enligt Thyberg, alltså till övriga bland dem som ingår i fas 2, 3 och 4.

Vaccinerna är färskvara och när en flaska har öppnats måste de användas inom några timmar, eller kasseras. Regionen har en rutin där överblivna doser kan ges till ”andra personer som finns på plats”.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? STICK I ARMEN. Snart är det dags för dem som är över 65 år att vaccineras mot covid-19. Genrebild.
FOTO: MOSTPHOTOS STICK I ARMEN. Snart är det dags för dem som är över 65 år att vaccineras mot covid-19. Genrebild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden