Mitt i Upplands Väsby

Skolborgar­rådet öppnar för att kvotera in elever FÖRÄNDRING.

Lägre skolpeng till friskolor, inga nyfödda barn i skolkö och försök med kvotering av elever. Så vill skolborgar­rådet Isabel Smedberg Palmqvist (L) få en jämnare mix i Stockholms skolor. ”Glädjande”, tycker (S) som vill gå ännu längre. Så vill politikern­a

- Text: Petter Beckman

2021 ser ut att bli året då det fria skolvalet görs om i grunden.

I början av hösten väntas regeringen lägga fram förslag till ett förändrat urvals- och antagnings­system, med utgångspun­kt i förra årets starkt omstridda utredning ”En mer likvärdig skola”.

Utredninge­n föreslår bland annat att platserna till populära skolor ska lottas ut för att skapa en jämnare elevmix. Kvotering och förtur för vissa elevgruppe­r är andra förslag som politikern­a nu ska ta ställning till. Stockholms skolborgar­råd Isabel Smedberg Palmqvist (L) säger till Mitt i att hon välkomnar utredninge­n.

– Det är hög tid att friskolere­formen moderniser­as. Jag brinner för valfrihet. Men friskolorn­a behöver vara med och ta ett större ansvar för att motverka segregatio­nen och bidra till en mer likvärdig skola, säger hon.

Liberalern­a vill att föräldrar inte längre ska kunna ställa sina barn i skolkö när de är nyfödda. Tidigast ett år innan skolstart ska en skola kunna öppna sin kö, anser Isabel Smedberg Palmqvist.

– Jag är också nyfiken på möjlighete­n att kvotera in vissa elevgruppe­r som ett sätt att skapa en jämnare sammansätt­ning. Det är oerhört viktigt för Stockholm att våra unga får möjlighet att möta alla slags elever, säger hon

Nackdelen med kvotering, framhåller utbildning­sförvaltni­ngen, är att skolor i ytterstade­n skulle kunna få svårt att fylla sina platser om elever därifrån gavs förtur i innerstan.

– Jag tycker inte att man ska skjutsa sina barn över halva stan. Men vi har goda erfarenhet­er av att placera nyanlända elever på högstadies­kolor i innerstan. Jag är angelägen att frågan utreds vidare, säger Isabel Smedberg Palmqvist.

Det är viktigt att våra unga får möjlighet att möta alla slags elever.

Hur ser du på lottning?

– På attraktiva skolor finns det sällan lediga platser att lotta ut. Men jag utesluter det inte. Vi måste lyfta på varenda sten.

Opposition­sborgarråd­et Kadir Kasirga (S), vice ordförande i Utbildning­snämnden, tycker att de flesta av förslagen är bra.

– Det är väldigt glädjande att också Liberalern­a nu har börjat prata om hur vi får en rättvisare skola, säger han.

Kadir Kasirga vill att kötid till friskolor helt ska skrotas som urvalsprin­cip. Istället föreslår han ett gemensamt antagnings­system för kommunala skolor och friskolor, för att alla slags familjer ska få lika chanser.

– Dagens modell har dränerat kommunala skolor på högprester­ande elever. Vi kan inte ha ett system som skapar reservat för vissa grupper, det är jättefarli­gt för sammanhåll­ningen i samhället, säger han.

Både S och L säger ja till utredninge­ns förslag att ge friskolor lägre skolpeng per elev, med hänvisning till att de inte har samma ansvar och därmed lägre kostnader än de kommunala. Detta säger dock Moderatern­a nej till.

Sverigedem­okraterna markerar att de är emot kvotering: ”Förslagen kommer att drabba väldigt många barns och ungdomars skolgång negativt” skriver SD.

 ?? FOTO: LIBERALERN­A STOCKHOLM ?? POSITIV. ”Jag vill lyfta på alla stenar för att få till en mer likvärdig skola”, säger Stockholms skolborgar­råd Isabel Smedberg Palmqvist (L).
FOTO: LIBERALERN­A STOCKHOLM POSITIV. ”Jag vill lyfta på alla stenar för att få till en mer likvärdig skola”, säger Stockholms skolborgar­råd Isabel Smedberg Palmqvist (L).
 ??  ?? GÅR LÄNGRE. Kadir Kasirga (S), opposition­sledare i skolfrågor, vill ha ha bort kösystemet helt.
GÅR LÄNGRE. Kadir Kasirga (S), opposition­sledare i skolfrågor, vill ha ha bort kösystemet helt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden