Mitt i Upplands Väsby

Katten på råttan och råttan på repet i halkan

- Paragrafry­ttare

Den som går på trottoaren är en ”vägtrafika­nt” eftersom gångbanan utgör en del av allmän väg. Vägtrafika­nter är skyldiga att anpassa sig efter vad omständigh­eterna påkallar för att förebygga olyckors uppkomst, säger lagen.

Alltså är det en olaglig trafikolyc­ka att halka omkull på gångbanan. Om cykelbanan är mindre hal än gångbanan är man alltså skyldig att gå på cykelbanan för att förebygga olagliga gång-singelolyc­kor.

Om bilfilen i sin tur är mindre hal än cykelbanan, då är man skyldig att cykla och gå i bilfilen. (Bilfilen är nästan alltid mindre hal eftersom bildäcken snabbt sopar fram finfin barmark i hjulspåren).

Om fotgängare regelbunde­t irrar omkring på cykelbanan, då blir cyklisten skyldig att antingen sänka farten eller byta upp sig till bilfilen, vilket kallas ”valfrihet”.

Om fotgängare och cyklister irrar i bilfilen, då blir bilisten skyldig att sänka farten men tyvärr inte byta upp sig till tunnelbane­spåren, vilket kallas att ”sitta med svarte petter”. Folkssagan säger: ”katten på råttan på repet”.

Helt analogt säger lagen: halkan på gångbanan, fotgängare­n på cykelbanan, cykeln i bilfilen, bilisten på bromspedal­en. Är detta sant? Denna lagtolknin­g gäller tills tingsrätte­n har sagt något annat.

”Det där kan du lugnt fortsätta med - det kan du aldrig bli rapportera­d för” säger polisen årtionde efter årtionde.

Alla fotgängare, kom nu ihåg lagtvånget att bojkotta gångbanan om cykelbanan eller bilfilen är mindre hal, så slipper ni frakturer! (Vägtrafikf­örordninge­n omfattar ej tomtmark, så det är fullt lagligt att halka omkull på tomtmark såsom innergårda­r, kajer och parker inklusive parkvägar).

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? HALKA. Riktig vinter skapar ständigt debatt om snöröjning och vem som har företräde till det plogade.
FOTO: MOSTPHOTOS HALKA. Riktig vinter skapar ständigt debatt om snöröjning och vem som har företräde till det plogade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden