Mitt i Upplands Väsby

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp av glasögonen?

-

FRÅGA: Jag gjorde ett syntest och köpte ett par glasögon hos en optiker. Glasögonen kändes inte alls bra och jag vande mig aldrig vid dem. Optikern har försökt justerat dem fyra gånger utan resultat.

Till slut fick jag nog och gick till en annan optiker för att göra en ny synundersö­kning. Den optikern kunde konstatera att mina glasögon är alldeles för starka. Jag vill hellre köpa ett par nya glasögon hos den nya optikern och undrar om jag kan göra det. SVAR: Enligt konsumentk­öplagen har du rätt att klaga på en vara med ursprungli­gt fel i tre år. Då kan du kräva att säljaren ska göra om och göra rätt, det vill säga ge dig ett par glasögon med rätt styrka. Däremot behöver du inte tåla hur många försök som helst.

Om optikern inte klarar av att rätta till samma fel efter två gånger kan istället kräva att ”häva köpet”. Det innebär att du lämnar tillbaka glasögonen och får tillbaka dina pengar.

Om du därefter går till en annan optiker och köper likvärdiga glasögonen men till ett dyrare pris kan du under vissa förutsättn­ingar kräva skadestånd på mellanskil­lnaden.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? KONSUMENTL­EVERANS. Vad gör jag om Postnord inte levererar mitt paket?
FOTO: MOSTPHOTOS KONSUMENTL­EVERANS. Vad gör jag om Postnord inte levererar mitt paket?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden