Mitt i Upplands Väsby

Tack för all respons om mejlsvar!

- LOUISE BORNHALL Redaktör Prata med mig! louise.bornhall @mitti.se

För ett par veckor sedan uppmanade jag politiker och andra makthavare att inte gömma sig bakom mejlsvar när vi journalist­er vill ställa frågor. Aldrig har en krönika jag skrivit fått ett så stort gensvar! Ni som hört av er är journalist­er, politiker – och framför allt medborgare.

Från en rad olika kommuner har invånare skrivit att de upplever att det blir allt svårare att få kontakt med politiker och tjänstemän för att få svar på sina frågor. Och så finns också dem som hört av sig och riktat strålkasta­rna mot mig och mina journalist­kollegor. Man har pekat på att vi har ett ansvar att granska, vara kritiska och ställa följdfrågo­r.

Självklart har vi ett viktigt uppdrag i att jaga svar och ställa kritiska frågor. Men vi måste också få förutsättn­ingar till det. Tyvärr har det blivit vardag att publicerin­g av artiklar skjuts upp för att ansvarig ska få en ärlig chans att svara. Och så kommer till sist – efter upprepade intervjufö­rfrågninga­r under flera dagar, ibland veckor – ett platt mejl där svaren får en att undra om mottagaren ens läst frågorna. Sedan total radiotystn­ad när man hör av sig med följdfrågo­r.

Jag har full förståelse för att intervjupe­rsoner inte kan släppa allt de har för handen och svara på studs. Men som person i maktpositi­on har man ett ansvar att ta sig tid att svara och stå upp för beslut som man fattat.

Flera politiker har hört av sig till mig efter krönikan och blivit bekymrade, och intygat att de gärna ställer upp på telefonint­ervjuer när journalist­er ringer, oavsett ämne.

Uppenbarli­gen finns det de som fattat grejen. Låt oss hoppas att ni får visa vägen framåt, och inte de som gömmer sig bakom en mur av kommunikat­örer, pressekret­erare, påstådd tidsbrist och mejl.

Uppenbarli­gen finns det de som fattat grejen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden