Mitt i Upplands Väsby

TIDSLINJEN · Ett år med corona

-

Coronaviru­set klassas som allmänfarl­igt och samhällsfa­rligt, vilket gör att Smittskydd Stockholm kan besluta om karantän, avspärrnin­g och att individer ska undersökas.

Första positiva

provsvaret, en person som anlänt från Iran.

Besöksförb­ud

införs på äldreboend­en.

Första dödsfallet,

en äldre patient som vårdades på intensivvå­rdsavdelni­ng på Karolinska. Det råder brist på andningssk­ydd, plastförkl­äden och desinfekti­onsmedel.

Förbud mot allmänna sammankoms­ter med fler än 500 deltagare. Förbud mot allmänna sammankoms­ter skärps till max 50 personer.

De första allmänna råden meddelas: minskad trängsel i butiker och kollektivt­rafik, arbeta hemifrån, tvätta och sprita händer, stanna hemma vid minsta symtom, och för 70+ och riskgruppe­r gäller att undvika att vistas bland folk.

Rekord i covid

vården – 1 099 patienter på sjukhus, varav 217 i intensivvå­rd.

Smittskydd Stock

holm stänger krogar på grund av trängsel.

Provtagnin­gska

paciteten är uppe i 40 000 tester/vecka.

58 patienter vårdas på sjukhus med covid, varav 14 på iva.

Antalet smittade

fördubblas vecka för vecka. Totalt har 25 046 fall konstatera­ts. Förbud mot allmänna sammankoms­ter skärps till max 8 personer.

Alkoholför­säljning

på krogen förbjuds efter klockan 20.

Vaccinatio­ner mot

covid-19 startar vid äldreboend­en.

Nya rekommenda

tioner om munskydd i kollektivt­rafiken under rusningsti­d.

Tillfällig pandemi

lag träder i kraft som gör det möjligt att snabbare stänga ner vid ökad smittsprid­ning. Bland annat måste butiker, gym och sportanläg­gningar begränsa antalet besökare så att varje person får minst tio kvadratmet­er. Utanför ska det tydligt skyltas om hur många som får vistas i lokalen samtidigt.

Vaccinsamo­rdnaren

i Region Stockholm konstatera­r att 74 procent av de utlovade vaccindose­rna för februari uteblivit. Det är 418 000 färre doser. Även i prognosen för mars justeras vaccinleve­ransen nedåt med 44 procent. De i fas 2 får nu vänta på vaccin till en bit in i mars.

 ?? FOTO: VERONICA JOHANSSON ?? REDO. Infektions­kliniken vid Karolinska i Huddinge visade upp sin skyddsmund­ering i början av 2020 och var beredd att ta emot coronasmit­tade. Men det var svårt att föreställa sig vad som komma skulle.
FOTO: VERONICA JOHANSSON REDO. Infektions­kliniken vid Karolinska i Huddinge visade upp sin skyddsmund­ering i början av 2020 och var beredd att ta emot coronasmit­tade. Men det var svårt att föreställa sig vad som komma skulle.
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? STÄLLDE UPP. Många frivilliga har hjälpt till under pandemin. I Farsta startades en tillfällig förklädesf­abrik.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN STÄLLDE UPP. Många frivilliga har hjälpt till under pandemin. I Farsta startades en tillfällig förklädesf­abrik.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden