Mitt i Upplands Väsby

Prognos: En månad för att laga rälsen

OLYCKA. Kristoffer Tamsons (M) vill se en lagändring för att pendeltåg ska prioritera­s

- Tomas Stark

SOLLENTUNA Det kommer att ta minst fyra veckor att laga den trasiga tågrälsen efter olyckan då ett godståg spårade ur i Häggvik i förra veckan.

Det var vid 02.30-tiden natten mot i torsdag förra veckan som ett godståg spårade ur vid stationen i Häggvik.

Olyckan ledde till skador på kontaktled­ningar, räls och markmateri­al – och orsakade totalstopp i trafiken.

Så småningom kunde tågen börja rulla igen men störningar­na var fortsatt stora. Det var färre tåg och tågen norrut stannade inte i Sollentuna, Häggvik, Norrviken eller Rotebro medan tågen söderut inte stannade i Häggvik.

På fredagen bärgades stora delar av tåget då de 13 första vagnarna och loket flyttades, medan de bakersta vagnarna flyttades natten mot lördag förra helgen.

Hela sträckan läggs om

Skadorna på spåret är så omfattande att hela sträckan från Sollentuna till Rotebro måste läggas om.

– Fyra till sex veckor kommer det ta, och det beror mycket på hur temperatur­en ute behagar att bli, säger Trafikverk­ets presschef Bengt Olsson till P4 Stockholm.

Haverikomm­issionen har varit på plats och inspektera­t järnvägsan­läggningen för att kunna ta beslut om olyckan ska utredas.

Jag kan inte förstå varför vi år efter år håller fast vid gamla regler.

Tappade hjulaxeln

Klart är att två kilometer räls förstördes då flera vagnar spårade ur och den sista vagnen tappade hjulaxeln.

– Därmed for den fram och tillbaka hela vägen hit till Häggvik och slog sönder en hel del av järnvägsan­läggningen och intilligga­nde spår, säger Kjell Backman, projektled­are på Trafikverk­et, till SVT.

Efter olyckan har SL satt in ersättning­sbussar på den drabbade sträckan och man hoppas kunna släppa på mer trafik successivt samtidigt som arbetet med den nya rälsen pågår.

Vid stationen i Häggvik finns totalt fyra spår, varav två används för norrgående tåg och två för södergåend­e. Eftersom såväl pendeltåg som fjärr- och regionaltå­g trafikerar sträckan blir det trångt och köer uppstår nu när hälften av spåren inte kan användas.

Fjärrtåg prioritera­s

Ofta får fjärrtågen köra före pendeltåge­n. Nu vill trafikregi­onråd Kristoffer Tamsons (M) vill se en lagändring.

– Jag kan inte förstå varför vi år efter år håller fast vid gamla regler som gör att pendeltåg med 100 000-tals dagliga resenärer prioritera­s ner och får komma på undantag till förmån för många gånger tomma eller nästan tomma fjärrtåg, säger han till P4 Stockholm.

Det är järnvägens gällande prioriteri­ngsordning som säger att sträckans längd prioritera­s före antalet resenärer. Händelsen i Häggvik ställer detta på sin spets, menar Kristoffer Tamsons som har skickat in en hemställan till regeringen om en lagändring.

 ?? FOTO: FRIDA BROOKE ?? SPÅRADE UR I HÄGGVIK. Godståget förstörde två kilometer räls.
FOTO: FRIDA BROOKE SPÅRADE UR I HÄGGVIK. Godståget förstörde två kilometer räls.
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? LAGÄNDRING. Kristoffer Tamsons (M), trafikregi­onråd i Stockholm vill att pendeltåge­n prioritera­s när det blir trångt.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN LAGÄNDRING. Kristoffer Tamsons (M), trafikregi­onråd i Stockholm vill att pendeltåge­n prioritera­s när det blir trångt.
 ?? FOTO: TOMAS STARK ?? HÖGERTRAFI­K. Arlanda Express visslar förbi stationen i Häggvik norrut på ett av de två spåren som normalt endast trafikeras av södergåend­e tåg.
FOTO: TOMAS STARK HÖGERTRAFI­K. Arlanda Express visslar förbi stationen i Häggvik norrut på ett av de två spåren som normalt endast trafikeras av södergåend­e tåg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden