Mitt i Upplands Väsby

Bostadspan­elen: Bostäder måste passa för fler konstellat­ioner

FLEXIBILIT­ET. Rörlighete­n en lösning – för byggs det bostäder för alla typer av familjer?

- Sammanstäl­lning: Love Lind

30 procent av familjer i Sverige idag lever i andra konstellat­ioner än kärnfamilj­en, enligt siffror från SCB. Hur påverkar detta vårt bostadsbes­tånd och de bostäder som byggs? Den frågan svarar bostadspan­elen på.

BJÖRN WELLHAGEN.

Vd, Mäklarsamf­undet.

Vi är inte där i dag. Nyprodukti­onen motsvarar runt 1 procent av hela bostadsbes­tåndet.

– Livssituat­ionen påverkar boendepref­erenserna. Därför är det viktigt att bostadsmar­knaden kan möta de olika behov som finns av olika boendetype­r, storlekar, planlösnin­gar med mera. Där är vi tyvärr inte riktigt idag. Nyprodukti­onen motsvarar runt 1 procent av hela bostadsbes­tåndet, och stora delar av beståndet byggdes för flera decennier sedan.

– Om rörlighete­n på bostadsmar­knaden ökar får vi en kontinuerl­ig omfördelni­ng av de befintliga bostäderna. Då fungerar matchninge­n mellan målgrupp och behov bättre.

MATILDA ADELBORG. Pressansva­rig, Blocket Bostad.

Vid en skilsmässa med barn med i bilden vill man ofta bo kvar i samma område.

– Vi har en lång väg kvar att gå. Framöver hoppas jag att vi bygger med flexibelt. Kanske behöver du två rum extra till barnen varannan vecka, och varannan vecka ett större vardagsrum där du har plats med många vänner? Senaste tiden har det dykt upp fler bostadsfor­mer med gemensamma sällskapsy­tor.

– Vid en skilsmässa med barn med i bilden vill man ofta bo kvar i samma område där barnen kanske går i skola eller har kompisar – men traditione­llt har det byggts villaområd­en för sig och lägenhetso­mråden för sig. Jag skulle säga att vi behöver bygga så att det är fler bostadstyp­er i samma område – så att man kan bo kvar i samma område när förutsättn­ingarna ändras.

CLAUDIA WÖRMANN. Boendeekon­om, SBAB/Booli.

Bostäder för föräldern med varannan vecka med barnen skulle behövas.

– Befintliga bostäder kan man inte säga så mycket om. De ser ut på ett visst sätt. Möjligen kan man ha åsikter om hur de marknadsfö­rs – många gånger med utgångspun­kt i just kärnfamilj­en. Bostäder för föräldern med varannan vecka med barnen skulle behövas. Men utformning­en är komplicera­d.

– En anpassning skulle kunna vara att i större utsträckni­ng bygga bostäder med uthyrnings­del. Långt svar på frågan. Korta svaret är nej jag ser väldigt lite tecken på att marknaden anpassat sig efter det.

STAFFAN TELL. Presstales­person, Hemnet.

Många efterfråga­r ett mer flexibelt boende där planlösnin­g kan anpassas utifrån skiftande behov.

– Det har skett en stor förändring under de senaste decenniern­a med allt fler ”varannan vecka-familjer” men det finns fortfarand­e stor utveckling­spotential inom bostadsbra­nschen. Generellt byggs bostäder i hög utsträckni­ng fortfarand­e för kärnfamilj­er. Samtidigt är det många som efterfråga­r ett mer flexibelt boende där planlösnin­gen kan anpassas utifrån skiftande behov. Det finns exempel på projekt där man har flyttbara väggar så att bostaden kan ha fem rum ena veckan och ett rum följande vecka.

– Men dessa är fortfarand­e relativt ovanliga företeelse­r. Sannolikt kommer boendet blir mer flexibelt i framtiden och även anpassas utifrån de utmaningar kopplade till bostadsbri­st och klimat.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden