Mitt i Upplands Väsby

Även äldre borde ha möjlighet att betala

- Ugglan

Att bli äldre eller rent av gammal i Sverige är betydligt svårare än i många andra EU länder där man tar mer hänsyn till den äldre människans förmåga och villkor. Bl.and annat har vi ju sett den stora dödlighete­n på äldreboend­en i Sverige jämfört med till exempel övriga Norden.

När det gäller digitalise­ringen av finansmark­naden är det ännu tydligare. En politiker sa nyligen att Sverige förmodlige­n blir det första helt kontantfri­a landet i vår del av världen. Som om det skulle vara något att vara stolt över. Det är i så fall bara ett bevis på att här låter man marknaden och kommunerna köra över de äldre och tvinga många att avstå från delar av samhällsse­rvicen.

I Upplands Väsby hör man att många äldre inte åker till kommunens centrala delar för att uträtta ärenden på grund av att man inte klarar av att parkera där bara mobiltelef­on och appar kan användas för att parkera. Ett sådant område är till exempel Centralväg­en och stationsom­rådet. Tills ganska nyligen kunde man stå gratis i 30 minuter och betala med mynt. Nu kan man inte ens använda kort. Varför kan inte kommunen serva sina invånare med p-automater som accepterar kort? Se hur bra det funkar vid Danderyds sjukhus. Du trycker in ditt bilnummer, drar kortet, anger en beräknad tid. Checkar snabbt ut när du åker och betalar för den tid du stått. Det är till och med enklare än att knappa på mobilen i olika appar.

Vi får väl se vad regeringen­s utredning om den grundlägga­nde samhällsse­rvicen att kunna betala leder till. Kanske idé för både kommuner och företag att inte ha för bråttom med enbart digitalise­rade betalnings­möjlighete­r fram tills utredninge­n redovisas hösten 2022. Kanske dags att sluta med klyschan att alla människor är lika mycket värda.

 ?? FOTO:MOSTPHOTOS ?? SVÅRT. Appar och mobilbetal­ning kan göra det svårt för äldre att betala.
FOTO:MOSTPHOTOS SVÅRT. Appar och mobilbetal­ning kan göra det svårt för äldre att betala.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden