Mitt i Upplands Väsby

Elegi över en bandykeps

- ARNE HÖÖK Gästkrönik­ör, tidningsmu­rvel och stockholma­re, jobbade tidigare på bland annat Aftonblade­t i 25 år.

Många lider av den sociala distanseri­ngen under pandemin. Men finns det några som lider mer än vi – bandykepsa­rna?

Zinkensdam­m en vinterkväl­l för typ tio år sedan kunde vara fullsatta läktare och över 6 000 åskådare. Hammarby i ständig toppstrid ” Tomten!” är där, nya öltältet bågnar av bandyvänne­r. Hela Söder glöder – och för ett par timmar är Zinken (aldrig med s på slutet!) Stockholms varmt dunkande hjärta.

Men det är många medgångssu­pportrar, och när åren går och Motala hälsar på i ett surt duggregn som gör isen tvålmjuk, då är det bara vi där.

Pensionäre­r, 60-plussare, än fler 70-plussare, många över 80. Knappt fyrsiffrig­t på läktarna ibland, och vi tänker, det är vi! Kepsarna, som håller Stockholms bandy vid liv på Zinken!

I år är det än värre. Läktarna ligger öde, trots att det är kallvinter och isen håller två fulla halvlekar. Max åtta (8!) i publiken.

Samtidigt slår pandemin med tung lie i kepsleden, det dör folk till höger och vänster. Hur ska det gå för Stockholms­bandyn?

När jag skrivit det ringer jag Jonna Nyman, ansvarig för Hammarbys bandyskola – hur har ni det?

”Jodå” säger Jonna, ”det var ju sorgligt när stan smälte isen på Zinken, men nu är vi på gång igen! Runt 220 ungar anmälda till skridsko- och bandyträni­ng, på söndagarna brukar det vara 120 som kommer till bandyskola­n!”

”Det är som om pandemin stängt så mycket, så trycket på vår verksamhet har bara ökat!”

” Vill du förresten komma och kolla matchen mot Vetlanda ikväll? Jag har fått ett sponsoråte­rbud så du kan få en plats på läktaren.”

”Den stora utmaningen vi står för i bandyn är att bli av med gubbstämpe­ln.”

Jag tackar gudarna och går givetvis. Vi är nog kepsar eller halvkepsar alla åtta på åskådarpla­ts.

Klacken står på pallar bakom muren på Krukmakarg­atan, vad kan de vara, 20 stycken? Men det är många bollkallar, både pojkar och flickor. I pausen kommer Carl Eriksson, 7, in i sponsorlok­alen och hälsar på murveln. Carl går första året i bandyskola­n.

Då tänker jag på vad Jonna Nyman sagt tidigare i telefon: ”Ungar som vill spela är det ingen brist på. Den stora utmaningen vi står för i bandyn är att bli av med gubbstämpe­ln. ”

Jag ler generat inför Carl och inser den grymma sanningen. Pandemi eller inte, vi kepsar dör ut. Med portföljer, pluntor och 4-2-4 öl vid match och allt tjafs om Rosa och Jonas Claesson och Leffe Fredblad.

Och jag viker för all framtid ner min keps på Zinken, och hyllar Stockholms bandys framtid – i Carl, 7.

 ??  ??
 ?? FOTO: ARNE HÖÖK ?? UTAN KEPS. Carl, 7, Stockholms­bandyns framtid.
FOTO: ARNE HÖÖK UTAN KEPS. Carl, 7, Stockholms­bandyns framtid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden