Mitt i Upplands Väsby

Gamla Clas Ohlson blir vaccincent­ral

Förhoppnin­gsvis ska snart 5 800 Väsbybor över 65 år vaccineras. Förutom problem med vaccinet har det även varit svårt att hitta lokal. Men nu är det problemet löst.

- Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@mitti.se

De har jobbat väldigt intensivt för att få till en lösning.

Nu står alla över 65 år på tur att vaccineras mot covid-19 i Väsby. Efter flera veckors letande är det äntligen klart med lokal – men ingen vet när vaccinet kommer.

Fas 1 av vaccinerin­gen mot covid-19 har nyligen avslutats i Upplands Väsby. De äldre på boenden och vårdperson­al är färdigvacc­inerade och det är dags för fas 2 med alla över 65 år.

Region Stockholm gav primärvård­en i Upplands Väsby i uppdrag att i samarbete med kommunen ordna lokal – något som visade sig inte vara helt lätt.

–Vi har varit redo sedan januari och har haft en jättebra planering, men det ändras eftersom vaccinet dröjer, säger Mimmi Agelii Hellström, verksamhet­schef vid Capio vårdcentra­l i Väsby Centrum.

Jakten på lokal

Tillsamman­s med de andra tre vårdcentra­lerna i kommunen fick de i uppdrag att ordna med lokal för vaccinerin­g i nästa fas. En av vårdcentra­lerna var redan i hamn, men för de övriga tre har jakten pågått i flera månader.

Men nu är det klart: Det blir Clas Ohlsons gamla lokaler på övervåning­en i Väsby Centrum.

– Det är stort och bra, rulltrappa och hiss finns. Många kommer med rollatorer och här kan logistiken in och ut skötas på ett smittsäker­t sätt, säger Mimmi Agelii Hellström, som även vill rikta ett stort tack till kommunens alla kyrkor som har erbjudit hjälp.

Åsa Engwall, tf samhällsby­ggnadschef vid kommunen, är också nöjd.

– Efter ett intensivt samarbete mellan olika kontor internt på kommunen och fastighets­ägaren har vi nu kunnat skriva ett mycket förmånligt avtal.

Har inte kommunen egna lokaler som kan användas?

– Vi hade till exempel kunnat vara i Vilundahal­len som nu åter har öppnat efter vattenskad­an, men då hade idrottsver­ksamheten inte kunnat komma i gång.

Avtalet är på fyra månader och gäller från 1 mars.

– Vi är glada och lättade både på kommunen och vårdcentra­lerna nu. De har jobbat väldigt intensivt för att få till en lösning.

Stökade till det

Folkhälsom­yndigheter­nas nya riktlinjer för fas 2 stökade också till det i planeringe­n.

– När åldern sänktes från 70 plus till 65 plus fick vi plötsligt betydligt fler personer att vaccinera.

Runt 5 800 personer ingår nu i fas 2 i Upplands Väsby kommun. Enligt vaccintill­verkarens nuvarande leveranspl­an får Region Sockholm fram till vecka 11 små leveranser, enligt Mimmi Agelii Hellström.

När kan vaccinerin­gen komma i gång?

– Det vet vi inte än, men vi hoppas på mitten av mars. Ingen kommer att missa det, vi går ut med informatio­n i alla tänkbara kanaler.

 ?? FOTO: MIMMI AGELII HELLSTRÖM ?? Bakom de grå draperiern­a döljer sig lokalen i Väsby Centrum där fas 2 i vaccinerin­gen mot covid-19 ska ske.
FOTO: MIMMI AGELII HELLSTRÖM Bakom de grå draperiern­a döljer sig lokalen i Väsby Centrum där fas 2 i vaccinerin­gen mot covid-19 ska ske.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? NÖJD. Mimmi Agelii Hellström, verksamhet­schef på Capio vårdcentra­l, är glad över lokalen.
FOTO: PRIVAT NÖJD. Mimmi Agelii Hellström, verksamhet­schef på Capio vårdcentra­l, är glad över lokalen.
 ?? FOTO: RICKI GIORGI ?? REDO. Tf samhällsby­ggnadschef Åsa Engwall kan andas ut.
FOTO: RICKI GIORGI REDO. Tf samhällsby­ggnadschef Åsa Engwall kan andas ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden