Mitt i Upplands Väsby

”Inte supermycke­t tid om vi ska klara detta till midsommar.”

- NIKLAS LOMAN Reporter

Låt mig börja med att inkludera oss alla i ovanståend­e ”jag”. Alla vi som inte tillhör riskgruppe­r eller andra prioritera­de. Nyligen hade jag en diskussion med en av mina redaktörer på tidningen kring infallsvin­keln: Hur förbereder sig egentligen Stockholm för den stunden då regionen trycker på knappen och säger: ”Nu är det alla andras tur att få vaccin”.

Ett argument för att det hela kommer fungera bra som ofta återkommer från personer i olika ledande positioner lyder: ” Vården är duktig på det här, de vaccinerar mot influensan årligen”.

Vet ni hur många stockholma­re som vaccinerad­e sig mot influensan under förra året?

Svaret är 217 900.

Det finns inte supermycke­t tid att spela med.

Nu ska 1,4 miljoner personer i Region Stockholm erbjudas vaccinerin­g mot covid-19, när de äldre och de som tillhör riskgruppe­r har fått sitt. Detta vaccin ges ju dessutom som bekant i två doser med ett par veckors mellanrum.

Hur ska det gå till? Vem ska genomföra detta? Vart ska vi bege oss för att få sprutan? Hur ska man boka tid? Kommer det fungera att boka tid eller kommer systemen bli överbelast­ade? Vem ska bemanna den sannolikt enorma mängden vaccinatio­nscentrale­r? Och vad kommer detta ha för påverkan på den redan

ansträngda vården?

Jag menar inte att samtliga av dessa svar behöver finnas i dag – men det finns inte supermycke­t tid att spela med om vi ska klara av detta till midsommar.

Min tanke är den att ju tydligare informatio­n som finns tillgängli­g kring vaccinatio­nen, desto mer hoppingiva­nde blir tiden framöver.

 ??  ?? Prata med mig! niklas.loman @mitti.se
Prata med mig! niklas.loman @mitti.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden