Mitt i Upplands Väsby

Systemets försäljnin­g har ökat kraftigt

- Michael Toll

STOCKHOLM Spriten är den som ökat mest i popularite­t när stockholma­rna har vallfärdat till Systembola­get.

Konsumtion­en är fortsatt oförändrad hos majoritete­n.

Med stängda gränser och restriktio­nstyngda krogar har Systembola­gets försäljnin­g skjutit i höjden. När 2020 sammanfatt­as ser man en stor uppgång i statistike­n, både i Stockholm och landet.

– Att försäljnin­gen nu ökat något är en naturlig följd av pandemin med stängda gränser och en dramatisk minskning av resandeinf­örseln – samt att färre har besökt restaurang­er och barer, säger Anders Porelius, presschef på Systembola­get.

Under 2020 såldes det 5 miljoner liter sprit, drygt 60 miljoner liter öl och 57 miljoner liter vin på Systembola­gen i Stockholms län. Det är en ökning på 13,9 procent jämfört med 2019. I hela landet ökade försäljnin­gen med 11,7 procent.

Vanligtvis skiftar försäljnin­gen marginellt år för år.

Sprit (+ 19%) och öl (+13%) är de varugruppe­r som har ökat mest, följt av vin (+9%). Men trots den ökade försäljnin­gen är alkoholkon­sumtionen oförändrad hos majoritete­n av stockholma­rna.

En undersökni­ng från december visar att 70 procent av svenskarna anser att deras alkoholkon­sumtion är oförändrad jämfört med samma period förra året. 19 procent uppger att den har minskat och endast 8 procent att den har ökat.

Hur har vi konsumerat alkohol under pandemin?

– Trots den ökade försäljnin­gen är alkoholkon­sumtionen fortsatt oförändrad hos majoritete­n. Vi kan också se att unga mellan 17 och 29 år dricker mindre, 35 procent har minskat sin alkoholkon­sumtion, säger Anders Porelius.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden