Mitt i Upplands Väsby

Tågen går som vanligt om två veckor

- Tomas Stark

SOLLENTUNA Reparation­en av rälsen som förstördes när ett godståg spårade ur vid Häggvik den 11 februari väntas ta två månader. Men redan om ett par veckor kan tågen rulla – och stanna – som vanligt på vardagarna enligt Trafikverk­et.

Rälsen på två av fyra spår förstördes när godståget spårade ur och efter det har norrgående tåg inte stannat på stationern­a Sollentuna,

Häggvik, Norrviken och

Rotebro.

Prognosen för hur lång tid det kommer att ta att reparera rälsen är fortfarand­e omkring åtta veckor, men nytt är att Trafikverk­et siktar på att så snabbt som möjligt kunna öppna det ena av de två spår som skadades.

Totalrepar­ation dröjer

Genom att helt fokusera på det mindre skadade spåret kan trafiken på sträckan Sollentuna–Rotebro gå som vanligt igen på vardagar, även i norrgående riktning.

Prioriteri­ngen innebär att arbetet med att totalrepar­era de över två kilometer räls som skadades när godståget spårade ur kommer att få stå tillbaka.

Omfattande skador

Planen är att låta tågen trafikera sträckan som vanligt under vardagar, men att hålla den stängd under nätter och helger för reparation­er.

Skadorna efter urspårning­en var omfattande. Rälsen förstördes då flera vagnar spårade ur och den sista vagnen tappade hjulaxeln. – Därmed for den fram och tillbaka hela vägen hit till Häggvik och slog sönder en hel del av järnvägsan­läggningen och intilligga­nde spår, sa Kjell Backman, projektled­are på Trafikverk­et, till SVT efter olyckan.

 ?? FOTO: TOMAS STARK ?? SPÅRARBETE PÅGÅR. En bit norr om perrongen i Häggvik.
FOTO: TOMAS STARK SPÅRARBETE PÅGÅR. En bit norr om perrongen i Häggvik.
 ?? FOTO: FRIDA BROOKE ?? Godståget förstörde två kilometer räls.
FOTO: FRIDA BROOKE Godståget förstörde två kilometer räls.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden